Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het belang van leefstijlgeneeskunde in de zorg

BSLredactie
Nederlanders leven korter in goede gezondheid, hebben vaker chronische aandoeningen en 40 procent van de jongeren beweegt te weinig. Om daar verandering in te brengen moet gezondheid het uitgangspunt worden van al het overheidsbeleid, zeggen 22 gezondheidsfondsen. Een manifest met die strekking is op 17 juni aangeboden aan demissionair minister Dijkstra voor Medische Zorg (© NOS Nieuws).
congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer - 300x200

Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer

Leefstijlgeneeskunde krijgt een steeds belangrijkere rol in de spreekkamer. Waar tot voor kort leefstijl vooral gezien werd als middel ter preventie van aandoeningen, wordt het nu ook in toenemende mate ingezet in de behandeling van chronische ziekten. Voeding, beweging, ontspanning, slaap, sociale contacten en zingeving dragen positief bij aan de behandeling van onder andere COPD, hart- en vaatziekten en diabetes.

Maar wat houdt een gezonde leefstijl nu precies in? Wat werkt en wat niet? En hoe kunt u het inzetten in uw klinische praktijk, met en bij uw patiënten? Op 13 september gaan we tijdens het 6e congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer dieper in op het belang van leefstijlgeneeskunde in de zorg.

Een greep uit de thema’s van het congres:

  1. Motivatietechnieken voor patiënten
    Effectieve strategieën om patiënten te motiveren tot leefstijlverandering, gericht op specifieke groepen en zonder belerend over te komen.
  2. Concrete leefstijladviezen en tools
    Duidelijke adviezen en nuttige tools om patiënten te ondersteunen bij het verbeteren van hun leefstijl tijdens consulten.
  3. Succesvolle initiatieven
    Onderzoek naar effectieve leefstijlinterventies, hun impact op de volksgezondheid en hoe deze interventies worden toegepast en beoordeeld.
  4. Leefstijl bij kinderen
    Kinderen beschermen tegen gevaren van omgevingsfactoren die bijdragen aan chronische kinderziekten. Aan bod komt welke initiatieven er zijn in Nederland, wanneer er gesignaleerd wordt dat er ondersteuning nodig is.
  5. Rol van gedrag bij het bevorderen van een gezonde leefstijl
    Het is essentieel om de rol van gedrag een onmisbaar onderdeel te maken van preventie en zorg. Inzicht in oplossingen ter bevordering van een gezonde leefstijl en preventie.

Meer informatie over het congres

6e congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer
Vrijdag 13 september 2024
Van der Valk Hotel Utrecht

Bekijk het programma van het congres >>

BSL-0946_Leefstijlgeneeskunde_banner_1070x225_statisch_1

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.