Steeds meer vrouwen van 45 jaar en ouder werken. Vanaf deze leeftijd raken zij over het algemeen in de overgang en kunnen zij langdurig klachten ervaren. Deze hebben mogelijk invloed op het functioneren in het werk. Dit onderzoek onderzocht daarom het verband tussen overgangsklachten en werkuitkomsten.
Voor dit onderzoek hebben 8.425 vrouwen in de overgang (perimenopauze en postmenopauze) een vragenlijst ingevuld van de Lifelines-cohortstudie. Overgangsklachten zijn gemeten met de gevalideerde Greene Climacteric Scale. Werkuitkomsten zijn ziekteverzuim, herstelbehoefte, werktevredenheid, kunnen doorwerken, werkvermogen en productiviteit. Ook hebben de deelnemers vragen ingevuld over demografie, werk, leefstijl en gezondheid. En bovendien over het bespreken van hun overgangsklachten op het werk.
Resultaten: hogere herstelbehoefte
Vrouwen in de overgang die veel last hebben van overgangsklachten verzuimen twee keer zo vaak (29% versus 14% in de afgelopen 3 maanden) en melden een lagere productiviteit (7,0 versus 8,1 punten op een schaal van 0 tot en met 10) dan vrouwen die geen of weinig last hebben van overgangsklachten.
De resultaten laten verder zien dat vrouwen met veel overgangsklachten een hogere herstelbehoefte hebben, vaker ontevreden zijn met hun werk, verwachten korter door te kunnen werken en een verminderd werkvermogen hebben. Dit ten opzichte van vrouwen die geen of weinig last hebben van klachten rond de overgang. Ook na correctie voor demografische-, werkgerelateerde-, leefstijl- en gezondheidskenmerken, blijft het verband tussen meer last hebben van overgangsklachten en ongunstigere werkuitkomsten bestaan. Daarnaast geeft 35 procent van de werkende vrouwen in de overgang zelf aan dat hun klachten het functioneren op het werk beperkt. Van hen bespreekt 52 procent dit niet op het werk met een collega, leidinggevende of onafhankelijk persoon (zoals een arboprofessional).
‘Vrouwen met veel overgangsklachten verzuimen twee keer
zo vaak en melden een lagere productiviteit’
Conclusie: meer bewustzijn nodig
Vrouwen in de overgang met veel overgangsklachten hebben ongunstigere werkuitkomsten dan vrouwen die weinig of geen last hebben van deze klachten. Omdat overgangsklachten vaak voorkomen, is meer bewustzijn bij werkgevers en werknemers nodig over het verband tussen klachten en werk. Verder onderzoek is nodig naar welke strategieën ingezet kunnen worden om de (duurzame) inzetbaarheid van werkende vrouwen in de overgang te verbeteren. Vanuit de praktijk speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol bij het (h)erkennen van de mogelijke negatieve invloed van overgangsklachten op het werk en het adviseren van vrouwen en werkgevers over de overgang en werk.
Dit artikel is een samenvatting van het onderzoek ‘Werkende vrouwen in de overgang: klachten en functioneren in het werk’ en uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met Lifelines (
lifelines.nl).