Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Letselschade, een herstelbelemmerende factor?

Gilbert Wijntjens
Patiënten met hand- en polsletsel die een letselschadezaak hebben lopen, herstellen moeizamer onafhankelijk van de (non-)invasieve behandeling.
TBV congres - Post 2 - hand- en polsklachten
Patiënten met hand- en/of polsaandoeningen hebben postoperatief meer pijn en een slechtere handfunctie wanneer een letselschadezaak loopt. Het bewijs hiervoor is echter vertekend omdat een correctie voor preoperatieve verschillen in pijn en handfunctie ontbreekt. Hoogendam en collega’s vergeleken het effect van (non-)invasieve behandelingen voor een hand- en/of polsaandoening tussen patiënten mét versus zónder betrokkenheid bij een letselschadezaak, gecorrigeerd voor verschillen in pijn en handfunctie alvorens behandeling.

Deelnemers werden gescreend vanuit een longitudinale database van patiënten (n=35,749) behandeld voor hand- of pols aandoeningen. Patiënten betrokken bij een letselschadezaak werden vergeleken met patiënten zonder letselschadezaak. De postoperatieve VAS-score voor pijn en handfunctie en terugkeer-naar-werk-tijd werden vergeleken tussen beide groepen. Een aantal bevindingen van patiënten betrokken bij een letselschadezaak:

  • Zij hadden postoperatief een hogere pijnscore, maar geen slechtere handfunctie na 3-maandenfollow-up bij een non-invasieve behandeling (N=115).
  • Zij hadden een hogere pijnscore en een slechtere handfunctie na 3-maanden-follow-up bij een invasieve (N=129, 12-maanden follow-up) of bij een minimaal-invasieve (N=172) behandeling.
  • Zij hadden een lagere kans om terug te keren naar werk (non-invasieve behandeling HR:0.61 (95%-BI: 0.45-0.84), minimaal-invasieve behandeling HR:0.68 (95%-BI: 0.52-0.89), invasieve behandeling HR:0.55 (95%-BI: 0.42-0.73)).

Discussie

De studie is uitgevoerd met propensity-matching waardoor vergelijkbare groepen gecreëerd werden met correctie voor preoperatieve verschillen in pijn en handfunctie. Confounders, zoals psychologische factoren, zijn echter niet meegenomen. Er zijn wel aanwijzingen dat een letselschadeclaim een negatieve invloed heeft op de behandeluitkomsten van medische behandelingen.
Geschikte deelnemers werden geïncludeerd vanuit een Nederlandse database. Hierdoor zijn de resultaten van de studie goed te vertalen naar de Nederlandse praktijk. De groepen zijn echter relatief klein, dit heeft een negatief effect op de power van de studieresultaten.

Negatief effect

Bedrijfs- en verzekeringsartsen moeten zich ervan bewust zijn dat verwikkelingen in letselschade zaken een negatief effect kunnen hebben in herstelgedrag en behandelresultaat.
Ze kunnen patiënten hierbij ondersteunen door uitleg te geven en eventueel te verwijzen voor passende interventies.
Hoogendam L, van der Oest MJW, Souer JB, et al. Involvement in a personal injury claim is associated with more pain and delayed return to work after elective nonsurgical or surgical treatment for hand or wrist disorders: A propensity score-matched comparative study. Clin Orthop Relat Res (2022) 00:1-12.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.