Nachtwerk heeft negatieve effecten op het welzijn en de gezondheid. Werken in de nacht is in sommige sectoren, zoals de gezondheidszorg, onvermijdelijk. Er is daarom een grote behoefte aan effectieve interventies om nadelige effecten door nachtwerk te beperken. In een quasi-experimentele pilot studie bij verschillende afdelingen van twee universitair medisch centra werd een pallet aan activiteiten geïntroduceerd gericht op gezond werken in de nacht. De resultaten laten zien dat een dergelijke interventie op de werkvloer samenhangt met een verbetering van de ervaren slaapkwaliteit van medewerkers.
Introductie
Werken in de nacht heeft negatieve effecten op welzijn en gezondheid. Dit komt doordat nachtwerk een mismatch veroorzaakt tussen het natuurlijk dag-nachtritme van de mens, gedicteerd door de biologische klok, en het sociale slaap-waak ritme van de mens. Op korte termijn leidt nachtwerk tot klachten gerelateerd aan slaapproblemen. Er is sterk bewijs dat werken in de nacht op de lange termijn het risico op hart- en vaatziekten en type 2 diabetes mellitus verhoogt. Ook is er een verband tussen werken in nachtdienst en een verminderd reactievermogen en verminderde alertheid, en is er na nachtdiensten vaker sprake van slaperig autorijden.
De Gezondheidsraad adviseerde de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om nachtwerk te beperken. In de zorgsector is werken in de nacht onvermijdelijk. Bijna een kwart van de medewerkers in de zorgsector in Nederland werkt geregeld in de nacht. Er is behoefte aan effectieve interventies om nadelige gezondheidseffecten door nachtwerk te beperken of te voorkomen. Echter, er is nog beperkt inzicht in effectieve maatregelen.
Lees het hele onderzoek hier.
Robroek, S.J.W.
Kouwenhoven-Pasmooij, T.A.
Pijl, H.
Van der Horst, G.T.J.
Smits-de Boer, S.
Burdorf, A.
Kooijman, S.