Ver voordat het woord taakdelegatie gangbaar werd, deed ik mijn opleiding tot bedrijfsarts bij de interne arbodienst van de Radboud Universiteit. Fijne plek om te werken, leuke collega's en niet alleen onder de artsen. Zo had je Cor die als verpleegkundige een deel van het spreekuur deed in afstemming met enkele artsen. Ook ik had het geluk met hem te kunnen samenwerken.
Iedere week hadden we een uur overleg. Cor kwam dan binnen met een lijst met mensen die op het spreekuur zouden komen en deed een voorstel. ‘Als jij die en die pakt, neem ik deze. Heb ik al vaker gezien. Er speelt van alles thuis, maar medisch is er niet veel aan de hand.’
Vervolgens spraken we door wie Cor in de afgelopen week had gezien en wat hij had geadviseerd. Soms vroeg hij me om iemand een keer uit te nodigen vanwege de medische component.
Cor kende de sociale verhoudingen (‘dat is de ex van die lange in de spoelkeuken’) en de ongeschreven regels en omgangsvormen binnen afdelingen. Hij kende de geitenpaadjes binnen de arbodienst (‘zou ik even met Els regelen’) en de universiteit. Speelde er wat waar ik niet goed uitkwam, dan legde ik dat graag aan hem voor. Hoe kon ik bijvoorbeeld zorgen dat een tuinman voorlopig niet meer met een kettingzaag zou werken? Gelet op de hoeveelheid antidepressiva die hij slikte vanwege suïcidale gevoelens leek me dat niet veilig. Maar stoppen met dit werk was onbespreekbaar voor hem vanwege het stigma op psychische klachten. Wat zouden de andere jongens dan niet denken? Fijn om met Cor over dit soort casus te sparren. Meestal vonden we wel een oplossing.
‘Cor kende de geitenpaadjes binnen de arbodienst en universiteit’
Het is waardevol om tijdens je opleiding op te kunnen trekken met iemand die zo streetwise is als Cor. Als aios moet je je ook een ruime mate van organisatie-sensitiviteit eigen maken om je weg te leren vinden binnen de eigen organisatie en bij klantorganisaties. En om te begrijpen wat er speelt naast strikt medische problematiek. Aios met wie ik hierover spreek willen graag leren hoe je een taakgedelegeerde aanstuurt en voorkomt dat deze brokken maakt. Zeker nuttig. Maar het is goed te beseffen dat je als aios ook veel kunt leren van een verstandige en ervaren sociaal medisch verpleegkundige, casemanager of verzuimconsulent.