Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zijn pre-existente aandoeningen van invloed op de verzuimduur bij medewerkers die een covid-19 infectie hebben doorgemaakt?

Barbara de Gouw
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Barbara de Gouw, bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak, docent bij SGBO Radboudumc. Ze deed dit onderzoek toen ze nog aios was, bij begeleider Judith Bos.

Tijdens hun spreekuren komen bedrijfsartsen sinds het voorjaar van 2020 steeds meer patiënten tegen die een infectie met Covid-19 hebben doorgemaakt. Deze werknemers laten een zeer wisselend patroon zien in herstel en volledige werkhervatting. Sommige werknemers zijn na wat griepachtige klachten binnen enkele weken weer volledig aan het werk, terwijl andere werknemers na maanden nog altijd dusdanig beperkt dat ze geheel nog geen belastbaarheid hebben voor het starten van hun re-integratie. 

In een retrospectief onderzoek onder medewerkers van een grote landelijke arbodienst en zijn netwerk zijn 696 respondenten geïncludeerd na het invullen van een vragenlijst via Lime survey. Verbanden met verzuimduur zijn geanalyseerd doormiddel van bivariate analyse met de chi-kwadraat toets. Multivariate analyses zijn gebruikt om te corrigeren voor mogelijk verstorende variabelen.

Er blijkt een significante samenhang te zijn tussen BMI en verzuimduur. De kans op een langere verzuimduur bij een hoge en zeer hoge BMI is groter dan bij een normale BMI (OR = 2,1 (95% BI 1,44 – 2,91) resp. OR=2,30 (95% BI 1,48 – 3,58). Er is geen significant verhoogde kans op lang verzuim bij hypertensie, cardiale pathologie, long pathologie of diabetes mellitus.

Het hebben van een te hoge BMI geeft een hogere kans op een langere verzuimduur na een covid-19 infectie.

Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.