Cannabisgebruik is geassocieerd met gedaalde rijvaardigheid en een hogere kans op werkloosheid, ontslag en afwezigheid op het werk.
Doel van de studie
Deze studie onderzoekt bij uitzendarbeiders in Vlaanderen
• de prevalentie van cannabisgebruik, en
• de perceptie van invloed op arbeidsveiligheid
Methode
In België, voeren arbeidsartsen een ‘voorafgaande gezondheidsbeoordeling’ uit bij uitzendarbeiders: Is de uitzendkracht medisch geschikt voor de job? In februari-maart 2023, vroegen tien arbeidsartsen, na de geschiktheidsbepaling, aan de uitzendkracht een vragenlijst te vervolledigen over cannabisgebruik en arbeidsveiligheid.
De statistische analyse omvatte een Wilcoxon Rank Sum test. Dit is een test voor het vergelijken van een variabele tussen twee groepen. Resultaten werden gecorrigeerd voor geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.
Resultaten
De steekproef omvatte uitzendarbeiders, 76% mannen en de gemiddelde leeftijd was 33,3 jaar (SD: 11,5). Van de 192 deelnemers gebruikten er 60 (31,3%) minstens een maal per jaar en 42 (21,9%) minstens twee maal per maand. Gebruik van cannabis in het afgelopen jaar was meer prevalent bij mannelijke (37,7%) dan bij vrouwelijke (10,9%) en meer bij uitzendkrachten jonger dan 36 jaar (39,2%) bij collega’s van 36 jaar of ouder (18,1%).
In de groep van cannabisgebruikers dacht 85% dat hun gebruik niet tot meer arbeidsongevallen leidde, ten opzichte van 25% bij niet-gebruikers – een significant verschil (p < 0,001). 70% van de gebruikers zag geen negatieve invloed in van cannabisgebruik kort voor een risicovolle taak ten opzichte van 24,2% bij niet gebruikers (zie figuur).
Discussie en conclusie
31,3% van de uitzendarbeiders in Vlaanderen gebruikt minstens een maal per jaar cannabis, wat ongeveer vier maal frequenter is dan in de volledige Belgische werknemerspopulatie (7,4%). Gebruikers zijn vooral jonge mannelijke uitzendarbeiders.
85% van de cannabisgebruikers heeft de perceptie dat hun gebruik geen negatieve invloed heeft op de arbeidsveiligheid.
Implicaties voor de arbeidsgeneeskundige praktijk
Aangezien cannabisgebruik zo prevalent is bij uitzendkrachten, roept dit vragen op naar de prevalentie van ander druggebruik. Er is meer onderzoek nodig naar enerzijds ander soort druggebruik en anderzijds naar de exacte invloed van cannabis op de arbeidsveiligheid aangezien de beschikbare studies van gebrekkige kwaliteit zijn.
Daarnaast is er nood aan een arbeidsgeneeskundige richtlijn rond cannabisgebruik.
Auteur
Dr. Zeen Van Kerckhove is arbeidsarts bij Cohesio.
Contact: vk.zeen@gmail.com
Lees het hele onderzoek hier.