De ‘Gender Equality Index’ geeft de Europese Unie (EU) en de 27 lidstaten een score van 1 tot 100 voor gendergelijkheid. Een score van 100 zou betekenen dat een land volledige gelijkheid tussen vrouwen en mannen heeft bereikt. Het 2022 rapport laat zien dat de EU, met een globale score van 68,6 punten, nog een lange weg te gaan heeft naar gendergelijkheid.
Een globale score omvat evaluatie op zes domeinen: werk, geld, kennis, tijd, macht, gezondheid.
België en Nederland op plaats 8 en 3
Met een globale score van 74,2 van de 100 punten neemt België in de EU op de gendergelijkheidsindex de achtste plaats in. Nederland behaalt globaal met 77,3 punten de derde plaats.
Het domein gezondheid
Het domein van gezondheid meet gendergelijkheid in drie subdomeinen:
1. Gezondheidstoestand
2. Toegang tot gezondheidsdiensten.
3. Gezondheidsgedrag
Bij gezondheidstoestand wordt gelet op verschillen in levensverwachting, de zelf ervaren gezondheid en de gezonde levensjaren.
Toegang tot gezondheidsdiensten verwijst naar het percentage mensen dat onvervulde medische en/of tandheelkundige behoeften meldt.
De score voor gezondheidsgedrag is gebaseerd op aanbevelingen van de WHO over gezond gedrag met betrekking tot groente- en fruitconsumptie, lichaamsbeweging, roken en alcoholgebruik.
De EU staat het dichts bij gendergelijkheid op het domein gezondheid
De EU staat het dichtst bij gendergelijkheid op het domein van gezondheid (88,7 punten), vooral voor de toegang tot gezondheidsdiensten (97,6 punten). Genderongelijkheid is het meest uitgesproken op het domein van macht (57,2 punten) en kennis (62,5 punten)
België doet het in het domein gezondheid niet zo goed
Voor het domein gezondheid valt de Belgische score van 88,5 quasi samen met het EU-gemiddelde van 88,7 punten (zie eerste figuur). Anders gezegd doet België het qua gendergelijkheid in het domein gezondheid in vergelijking met veel andere EU-lidstaten niet zo goed. België neemt voor dit domein de twaalfde positie in op de EU-ranking.
Nederland scoort voor alle alle aspecten van gezondheid boven het EU-gemiddelde.
Helft Belgische mannen rookt en drinkt
Als we de subdomeinen bekijken, dan scoort België voor gezondheidstoestand (93,8 punten) en voor toegang tot gezondheidsdiensten (98,3 punten) boven het EU-gemiddelde (91,8 en respectievelijk 97,6 punten).
Voor gezondheidsgedrag komt België met een score van 75,1 onder het EU-gemiddelde van 77,8 punten. België heeft dus een grotere genderkloof voor gezondheidsgedrag dan het gemiddelde van de 27 EU-lidstaten. Waar ligt dat aan? Vooral aan het rook en drinkgedrag, zo ziet u in onderstaand beeld.
Slechts 51% van de mannen in België rookt niet en drinkt geen schadelijke hoeveelheden alcohol. Dit is 5% minder dan het EU-gemiddelde voor mannen (56%). Belgische vrouwen scoren met 72% ‘niet roken en niet overmatig drinken’ dichtbij het EU-gemiddelde van 73%. Het verschil tussen 51% en 72%, resulteert in een genderkloof voor gezondheidsgedrag van 19% voor België (zie tweede figuur). Wat betreft bewegen en eten van groente en fruit is het genderverschil minder groot.
Onlangs verscheen de special sekse- en genderverschillen van TBV, die hier te lezen is.