Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Als we agressie als samenleving gaan normaliseren dan loont de grote bek

BSLredactie
Ruim driekwart van alle zorgprofessionals krijgt minstens één keer per jaar te maken met verbale of fysieke agressie, (seksuele) intimidatie of zelfs bedreiging in het contact met patiënten of cliënten. Agressie- en conflictexpert, onderzoeker, trainer en auteur Caroline Koetsenruijter (43) weet er alles van. Niet in de laatste plaats omdat ze ooit zelf hiervan slachtoffer was. Caroline, die al meer dan 20.000 (zorg)professionals trainde in beter omgaan met conflicten en agressie, is een van de sprekers tijdens het 20e TBV congres. Een congres dat gewijd is aan het thema agressie en grensoverschrijdend gedrag in de praktijk van de bedrijfs- en verzekeringsarts.
200X300 - artikel beeld 20e TBV congres Caroline Koetsenruijter

 

20e TBV congres - 700x350 - Caroline Koetsenruijter

 

Grensoverschrijdend gedrag lijkt steeds meer toe te nemen

Wetenschappers zagen de ontwikkelingen die je nu ziet op het gebied van agressie en grensoverschrijdend gedrag al veel eerder aankomen. In 2015 was Nederland al kampioen agressie van alle Europese lidstaten op het gebied van agressieve ouders, klanten en patiënten. Vooral in sectoren waar het er knijterhard aan toe gaat, is het het ergste, met bovenaan de zorg.

Jij moet je bek houden!

In haar lezing op het 20e TBV congres beantwoordt Caroline Koetsenruijter de vragen: Waarom zijn we Europees kampioen publieksagressie? Hoe komt dat en wat betekent dat voor u als bedrijfs- of verzekeringsarts? Weet u wanneer gedrag agressie wordt en hoe dan te handelen? Hoe stelt u vriendelijk duidelijk grenzen en wanneer maakt u melding van agressie?

U leert:

  • Hoe u grenzen stelt
  • Het ABCD-model
  • Het belang van een collectieve norm stellen

Grenzen stellen

“Opstaan tegen verbale of fysieke agressie en intimidatie lukt alleen als je gesteund wordt door je omgeving en ziet dat je collega’s het ook doen. Dat je dus niet als individuele werknemer de held hoeft uit te hangen, maar dat je het als collectief doet. Dat je als team, organisatie en wat mij betreft als hele zorgsector zegt: basta het is nu genoeg; we gaan nu heel duidelijk zijn waar bij ons de grens ligt en wat de consequenties zijn als je daar overheen gaat”, zegt Caroline Koetsenruijter.

Meer informatie

20e TBV congres
Is agressie de baas?
Woensdag 13 maart 2024
Van der Valk Hotel Utrecht

Bekijk het programma van het 20e TBV Congres >>

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.