Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Belgische arbeidsarts kan zelf herscholingen initiëren

Dé nieuwigheid in België is dat arbeidsartsen sinds de zomer van 2023 definitief arbeidsongeschikte personen kunnen doorverwijzen voor een traject begeleiding en herscholing. Dit was één van de vele onderwerpen op de Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde, 23 en 24 november 2023 in Brussel. U was er niet bij? TBV legt het uit.

Sinds 1-10-2022 kunnen arbeidsartsen de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers (werknemers in ziekteverzuim, red.) begeleiden volgens de gewijzigde wetgeving – RIT 2.0 genoemd. Het doel van de re-integratie trajecten is om een werkhervatting bij de laatste werkgever, al dan niet in aangepast werk, alle kansen te geven.

De procedure definitieve ongeschiktheid

De wetgeving organiseerde in parallel een aparte procedure tot vaststelling van definitieve ongeschiktheid. Definitieve ongeschiktheid verwijst naar de beslissing van de arbeidsarts dat terugkeer naar het overeengekomen werk niet meer mogelijk is. Dan zijn er twee mogelijkheden:

1) binnen de organisatie wordt, indien de werknemer dit expliciet vraagt, een andere functie gezocht die met de medische beperkingen rekening houdt;

2) de werkgever – die in België het loon niet meer doorbetaalt na één maand verzuim – kan geen aangepaste functie aanbieden en de arbeidsovereenkomst wordt om medische redenen ontbonden.

De arbeidsongeschikte kan dan via de adviserend arts van de mutualiteit doorverwezen worden naar de arbeidsbemiddelingsdienst voor begeleiding en opleiding. Soms duurt het helaas weken of maanden vooraleer de arbeidsongeschikte een oproep krijgt van de mutualiteit en een afspraak heeft bij de adviserend arts.

De arbeidsarts wil mee aan het stuur zitten

Nieuw is dat sinds het Koninklijk Besluit van zomer 2023, de arbeidsarts de medewerker die definitief ongeschikt bevonden is voor zijn overeengekomen werk, zelf onmiddellijk kan aanmelden bij de arbeidsbemiddelingsdienst. Zo gaat er geen tijd verloren.

Het A3W3 pilootproject (1/9/2021 – 31/12/2022)

Voorafgaand aan de wetswijziging was er, in Vlaanderen, een pilootproject. IDEWE en Mensura, de twee grootste Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk (arbodiensten, red.) testten samen met de Vlaamse Dienst Arbeids Bemiddeling (VDAB) de aanmelding uit in 2021 en 2022 en brachten hun registraties samen. Ze toonden aan dat dit een succesvol traject kan zijn (Beeld 1).

Dr. Godewina Mylle van IDEWE presenteerde de resultaten tijdens de Nationale Dagen voor Arbeidsgeneeskunde. Na zes maanden stroomde 41% uit de werkloosheid, waarvan 23% naar werk terwijl 18% geen werkzoekende meer is maar evenmin werk heeft. De rest (59%) was na een half jaar nog in begeleiding bij VDAB en partners.

Na 12 maanden is al 66% uit de werkloosheid gestroomd waarvan 41% naar werk. Cijfers na 18 en 24 maanden waren nog niet volledig beschikbaar op de studiedag.

De resultaten lagen in dezelfde lijn als de uitstroompercentages voor arbeidsongeschikte personen die bij VDAB aangemeld werden door de adviserend arts van de mutualiteit (afbeelding).

Noot

In België verzekert het ziekenfonds of de mutualiteit (https://www.vlaanderen.be/ziekteverzekering) zowel de zorgkosten als het inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid of tijdens zwangerschapsvelof.

Katrien Mortelmans is redacteur van TBV.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.