Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belgische werkgever beboet wegens indirecte discriminatie

Edelhart Kempeneers
Voor het eerst is een Belgische werkgever door het arbeidshof van Brussel veroordeeld wegens indirecte discriminatie, vanwege het niet voeren van een effectief beleid tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze uitspraak benadrukt het belang van beschermende maatregelen voor werknemers, met name vrouwelijke, tegen dergelijk gedrag op de werkplek.  
© fizkes / Getty Images / iStock

Een verplichting voor werkgevers

Werkgevers zijn nu wettelijk verplicht om niet alleen een psychosociale risicoanalyse uit te voeren, maar ook om actief beleid te voeren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit omvat het beschermen van slachtoffers, het adequaat opvolgen van klachten en het delen van contactgegevens van een externe preventieadviseur. Deze maatregelen moeten zowel de belangen van vrouwen als van mannen in acht nemen.

Actief beleid tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag nu verplicht

Een baanbrekend precedent

Volgens Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Belgisch Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, vormt deze uitspraak een belangrijk precedent. Bedrijven die geen transparant en doeltreffend beleid voeren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, overtreden nu het discriminatierecht. Het falen om een veilige werkomgeving voor vrouwen te creëren wordt gezien als discriminatie omdat het hen dezelfde toegang tot arbeid als mannen ontzegt.

Een alarmerend voorval als aanleiding

Deze zaak begon met een klacht van een vrouwelijke stagiaire die seksueel geïntimideerd werd door een manager. Toen zij dit meldde, werd zij beschuldigd van laster. Een onderzoek toonde aan dat de organisatie geen preventiebeleid had en dat eerdere klachten tegen dezelfde manager niet waren opgevolgd. Dit leidde tot de rechtszaak tegen de werkgever, waarbij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen betrokken was.

Hoewel uitspraken in België geen juridisch bindend precedent vormen voor Nederlandse rechtbanken, kunnen ze wel dienen als inspiratie of referentiepunt. Advocaten of rechters in Nederland kunnen naar dergelijke gevallen kijken bij het ontwikkelen van argumenten of het beoordelen van soortgelijke situaties. Bovendien zijn beide landen lid van de Europese Unie. EU-wetgeving en -richtlijnen op het gebied van arbeidsrecht en discriminatie kunnen in beide landen soortgelijke juridische kaders creëren. Een significante uitspraak zoals deze in één EU-land kan leiden tot een herbeoordeling of nadere uitwerking van EU-wetgeving in het algemeen.

Dr. Edelhart Kempeneers is arbeidsarts en medisch directeur van Attentia.
Contact: 
edelhart.kempeneers@attentia.be

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.