Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Preventie van werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen

Edelhart Kempeneers
In België is een advies geformuleerd over hoe meer kan worden ingezet op de preventie van musculoskeletale aandoeningen. Het doel is de werkomstandigheden en het welzijn van werknemers gericht te verbeteren. Edelhart Kempeneers, arbeidsarts en medisch directeur van preventiedienst Attentia in Vlaanderen, geeft uitleg.
© Julien Tromeur / stock.adobe.com

De Belgische Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk heeft, op verzoek van de Minister van Werk, een advies geformuleerd over een voorstel voor een koninklijk besluit. Dit besluit beoogt de regelgeving omtrent ergonomie en de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) binnen de werkomgeving te herzien en te versterken. (Lees hier het besluit)

Nieuwe definities als basis voor verandering

Centraal in dit ontwerp staat de introductie van vier kernbegrippen: ergonomie, de preventieadviseur-ergonoom, musculoskeletale aandoeningen (MSA), en de bijbehorende werkgerelateerde risico’s. Deze termen worden zorgvuldig gedefinieerd, waarmee een duidelijke terminologische basis voor de nieuwe regelgeving wordt gelegd. De titel van boek VIII van de codex wordt eveneens aangepast om de focus op ergonomie en MSA-preventie te reflecteren.

Herziening van de structuur voor betere preventie

Met de herstructurering van het boek wordt een nieuwe sectie toegevoegd die algemene bepalingen bevat voor de preventie van musculoskeletale aandoeningen op het werk. Het primaire doel is om werkplekken zo te organiseren dat ze voldoen aan ergonomische principes. Dit houdt in dat werkgevers verplicht zijn om de musculoskeletale risico’s te analyseren, waarbij rekening moet worden gehouden met een reeks biomechanische factoren en andere relevante werkgerelateerde risicofactoren.

Samenwerking en regelmatige evaluatie

Een essentieel onderdeel van dit proces is de samenwerking met de preventieadviseur van de interne preventiedienst (arbodienst), en in complexe gevallen, de inzet van een gespecialiseerde preventieadviseur-ergonoom. Werknemersparticipatie wordt gewaarborgd, en de resultaten van de risicoanalyse dienen regelmatig geactualiseerd te worden binnen het algemene preventie- en jaaractieplan. Na de analyse zijn werkgevers verplicht om passende maatregelen te nemen. Deze maatregelen moeten niet alleen effectief zijn, maar ook regelmatig worden herzien in overleg met de preventieadviseur-arbeidsarts en andere adviseurs op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk.

Focus op informatie en opleiding

Het belang van educatie wordt benadrukt door het verplicht stellen van training voor werknemers en leden van het comité of de vakbondsafvaardiging. Deze trainingen dienen inzicht te geven in de aard van musculoskeletale risico’s, preventieve maatregelen, ergonomische werkmethoden en de procedure voor het melden van gezondheidsproblemen gerelateerd aan MSA.

Gezondheidstoezicht aangepast aan nieuwe risico’s

Het toezicht op de gezondheid van werknemers in relatie tot MSA wordt expliciet benoemd. Dit houdt in dat de bestaande regelgeving wordt aangepast om de focus op MSA specifiek te adresseren, in lijn met de filosofie en de nieuwe definities van de codex. Er is voorlopig nog geen wijziging voorzien van de periodiciteit of inhoud van het gezondheidstoezicht door de preventieadviseur-arbeidsarts. Deze herziening van de regelgeving toont een duidelijke inzet voor het verbeteren van de werkomstandigheden en het welzijn van werknemers door de preventie van musculoskeletale aandoeningen. Het biedt een uitgebreid kader dat niet alleen de fysieke gezondheid van werknemers beschermt, maar ook bijdraagt aan een meer ergonomische en gezonde werkomgeving.

Dr. Edelhart Kempeneers is arbeidsarts en medisch directeur van Attentia.
Contact: 
edelhart.kempeneers@attentia.be

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.