Casus 1: angstklachten na aanval
Zes stappen belicht
Een beroepsziekte wordt vastgesteld aan de hand van zes stappen.
-
Stap 1. Diagnose. Overige reacties op ernstige stress (P629). De symptomen voldoen momenteel niet aan alle criteria voor PTSS, met name somberheid ontbreekt.
-
Stap 2. Vaststellen van de relatie met werk. De klachten zijn begonnen na een heftig incident op het werk.
-
Stap 3. Vaststellen van de aard en het niveau van de oorzakelijke blootstelling. De patiënt heeft haar tegen de grond gewerkt en de situatie was dermate bedreigend, dat ze vreesde voor haar leven. Daarbij was er op dat moment geen hulp beschikbaar. Die kwam later pas.
-
Stap 4. Andere mogelijke oorzaken. Er zijn geen aanwijzingen voor andere mogelijke privé-oorzaken.
-
Stap 5. Beroepsziekte vaststellen. Er zijn geen andere verklaringen voor de angstklachten dan het werkincident.
-
Stap 6. Maatregelen ter preventie. Er was sprake van overmacht, waardoor de gebruikelijke preventieve maatregelen niet konden worden uitgevoerd. Zo deed het incident zich plotsteling voor en kon ze geen aanspraak maken op hulp van collega’s, daar die op dat moment niet beschikbaar waren.
De situatie was voor de vrouw zo dreigend dat zij vreesde voor haar leven
Casus 2: gehoorschade bij agent
Een 45-jarige politieagent komt op spreekuur bij de bedrijfsarts met gehoorschade door blootstelling aan een vuurwerkbom. Tijdens oud en nieuw is hij, met een paar collega’s, door agressieve jongeren belaagd, waarbij gericht met vuurwerk is geschoten. Naast de opgetreden tinnituslast en gehoorverlies is er forse emotionele schade bij de agent. De casus is als gehoorschade gemeld bij het NCvB.
De laatste jaren komen veelvuldig berichten voorbij waarin gesproken wordt over een toename van agressie en geweld in de samenleving (Waarom voelt het alsof geweld en agressie toenemen? ‘De criminaliteitscijfers dalen al jaren’ – EenVandaag (avrotros.nl)). Onlangs was er in het AmsterdamUMC een symposium om dit thema heen: ‘Incidenten in de patiëntenzorg: Human (t)error’ (Extra aandacht voor omgaan met agressieve patiënten en bezoekers (tulpintranet.nl)).
Meldingen van agressie op de werkvloer lijken het topje van de ijsberg
Het NCvB krijgt jaarlijks tientallen meldingen binnen van de gevolgen van agressie op de werkplek. Het lijkt een topje van de ijsberg. Bedrijfsartsen vinden het kennelijk toch nog lastig de gevolgen te duiden als een beroepsziekte en vervolgens te melden. Een reden is dat de gevolgen gezien kunnen worden als een (arbeids)ongeval. Het betreft vaak een plotselinge, ongewilde gebeurtenissen en dan spreken we over een arbeidsongeval. De registratierichtlijnen van het NCvB geven echter voldoende handvatten om de aandoening als beroepsziekte te melden.
▶ Teus Brand, Steven Visser en Henk van der Molen zijn allen werkzaam bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, Amsterdam. t.brand@amsterdamumc.nl |