De BAR is gebaseerd op begrippen ontleend aan de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) en biedt een wetenschappelijke basis om vanuit een gezamenlijk begrippenkader de arbeidsbelastbaarheid te beschrijven en deze te vertalen naar de mogelijkheden van en voorwaarden voor re-integratie. ICF legt de verbinding tussen gezondheid enerzijds en functioneren in werk anderzijds. De meest voorkomende items van de ICF-taal voor activiteiten en participatie vormen de basis van het BAR-instrument 3.0 om aandachtsgebieden te duiden.
Daarbij ligt de focus op wat iemand binnen dat aandachtsgebied nog wel kan en wat er voor nodig is op de werkplek om werkzaamheden wel weer te kunnen uitvoeren. Anders dan in de FML en IZP is er minder nadruk op een kwantificering van de mate van beperking, maar is er juist meer nadruk op de mogelijkheden en voorwaarden voor re-integratie. Het BAR-instrument 3.0 stimuleert tot het geven van toelichtingen en voorbeelden bij aandachtsgebieden in het werk of dagelijks leven. Dit maakt maatwerk in de re-integratie mogelijk, waarbij rekening wordt gehouden met de individuele omstandigheden van zowel de werknemer als diens werkplek.
Faciliteren van samenwerking tussen alle betrokkenen
In het BAR-instrument 3.0 zijn functies aanwezig om de samenwerking tussen professionals te verbeteren. Zo is er ruimte voor een overzicht van (eerder gegeven) adviezen van de bedrijfsarts, inclusief een eventuele terugkoppeling van andere professionals over de opvolging van deze adviezen en de resultaten ervan. Ook de visie van zowel de werknemer als de werkgever op de belastbaarheid en re-integratiemogelijkheden zijn nu onderdeel. Dit geeft de werknemer en werkgever meer regie over het re-integratieproces, aangezien zij nu kunnen aangeven hoe ze het proces beleven, waar ze tegenaan lopen en welke hulp eventueel nodig is.
Het overzicht helpt om een volledig en transparant overzicht van de re-integratie te creëren, wat met name van meerwaarde kan zijn voor de arbeidsdeskundige en de verzekeringsarts bij de RIV-toets of het WIA-oordeel.
We nodigen arboprofessionals uit om het BAR-instrument en leidraad 3.0 toe te passen in de dagelijkse praktijk. Deel vooral ook uw ervaringen met BAR met uw collega’s. Daarnaast nodigen wij u uit om uw ervaringen, uitdagingen en suggesties ook met ons te delen, zie kader. Bezoek alvast www.bar-project.nl om het instrument en de leidraad te downloaden en om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Doe mee aan het BAR panelonderzoek!
Het UMCG voert een onafhankelijk panelonderzoek uit naar de implementatie van het BAR-instrument 3.0 in de praktijk. Gedurende een langere periode wordt uw gebruik van het BAR-instrument en uw ervaringen daarbij gemonitord. Ook als u het BAR-instrument 3.0 niet gebruikt is uw deelname wel belangrijk! Deelname houdt in dat u vier keer per jaar een korte online vragenlijst invult (15 minuten per keer). |
Aanmelden?
Ga naar deze link om u aan te melden en direct de eerste vragenlijst in te vullen. Wilt u eerst meer informatie over het onderzoek van het UMCG? Gaat u dan naar deze website.
BAR-projectteam
Birgit Donker-Cools (Amsterdam UMC), Frederieke Schaafsma (AUMC), Shirley Oomens (HAN), Bouwine Carlier (HAN) en Donny Kreuger (AUMC) en Han Anema (AUMC)
Contact: Donny Kreuger, d.c.c.kreuger@amsterdamumc.nl