Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsmigranten vaker slachtoffer van arbeidsongeval

Diederik Wieman
Er vinden in Nederland relatief veel arbeidsongevallen plaats met niet-geregistreerde arbeidsmigranten, namelijk 37 per 100.000 banen tegenover 27 per 100.000 bij de Nederlandse werknemers. Het gaat bij deze groep ook iets vaker om ernstige ongevallen. Bij de groep slachtoffers die arbeidsmigrant is in de RNI (registratie niet ingezetene) overlijdt namelijk 4 procent, terwijl dit in de restgroep slechts 2 procent is. 

Vorig jaar heeft de Arbeidsautoriteit 2.448 ongevallenonderzoeken afgerond, waarbij 2.386 slachtoffers betrokken waren. Omgerekend komt het aantal neer op 27 slachtoffers per 100.000 banen. Bijna een vijfde van de ongevallen resulteert in blijvende verwondingen en 3% van de ongevallen is dodelijk. In totaal overleden vorig jaar 69 personen bij een arbeidsongeval.

De meeste ongevallen vinden plaats in de sectoren Waterbedrijven en Afvalbeheer, gevolgd door de sectoren Bouw en Landbouw, Bosbouw en Visserij. Dit patroon komt overeen met 2022 en eerdere jaren. Net als in voorgaande jaren is ‘Vallen’ het meest voorkomende type ongeval. Verder zijn mannen en oudere werknemers (55+) vaker slachtoffer, maar in de sector Landbouw, Bosbouw en Visserij zijn het vooral jongeren die vaker slachtoffer zijn.

De Arbeidsautoriteit vermoedde dat werknemers uit de groep migrantenarbeiders in de RNI relatief vaak slachtoffer zijn van ongevallen. Want migrantenarbeiders doen vaak ongeschoold, slecht betaald en tijdelijk werk, en dan ook nog in sectoren waar het risico op ongevallen al relatief hoog is. De cijfers staven dit vermoeden. Slachtoffers uit de groep arbeidsmigranten in de RNI zijn vaker uitzendkracht, jongere en erg kort in dienst op het moment dat het ongeval plaatsvindt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.