De Nederlandse wet beschouwt de RI&E als het startpunt voor het waarborgen van gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Werkgevers zijn verplicht om een RI&E te hebben waarin ze relevante arbeidsgerelateerde gezondheids- en veiligheidsrisico’s benoemen en maatregelen beschrijven om deze risico’s tegen te gaan. In 2022-2023 had 64% van alle bedrijven een RI&E. Dit is een toename ten opzichte van voorgaande jaren, waarin ongeveer 50% van alle bedrijven een RI&E had.
Net als voorgaande jaren hebben kleine bedrijven minder vaak een RI&E in vergelijking met grote bedrijven. Van alle werknemers in Nederland werkt 88% voor een bedrijf dat een RI&E heeft. Bij 35% van de bedrijven met een RI&E wordt dit verplichte beleidsdocument beoordeeld als onvoldoende van kwaliteit op basis van criteria als volledigheid, tijdigheid en toereikendheid.
Wat betreft de volledigheid van de RI&E, wordt 55% van de onderzochte gezondheids- en veiligheidsrisico’s die aanwezig zijn op de werkplek door werkgevers geïdentificeerd in de RI&E. Als onderdeel van de RI&E moeten bedrijven een schriftelijk actieplan hebben. In dit verplichte document moeten bedrijven aangeven welke maatregelen zij nemen om te voorkomen dat risico’s optreden of om de impact van deze risico’s te verminderen. In 2022-2023 had 62% van alle bedrijven een actieplan, vergeleken met 47% in 2019-2021. Klik hier voor meer informatie.