Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer bedrijven met RI&E, maar kwaliteit is vaak ondermaats

Diederik Wieman
Steeds meer bedrijven in Nederland hebben een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). In de periode 2014 tot 2021 had ongeveer de helft van de bedrijven een RI&E, nu is dat 64%. Dit blijkt uit het onderzoek 'Arbo in bedrijf' van de Nederlandse Arbeidsinspectie. De inspectie concludeert echter ook dat bij ongeveer een derde van de bedrijven de kwaliteit van de RI&E onvoldoende is.

De Nederlandse wet beschouwt de RI&E als het startpunt voor het waarborgen van gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Werkgevers zijn verplicht om een ​​RI&E te hebben waarin ze relevante arbeidsgerelateerde gezondheids- en veiligheidsrisico’s benoemen en maatregelen beschrijven om deze risico’s tegen te gaan. In 2022-2023 had 64% van alle bedrijven een RI&E. Dit is een toename ten opzichte van voorgaande jaren, waarin ongeveer 50% van alle bedrijven een RI&E had.

Net als voorgaande jaren hebben kleine bedrijven minder vaak een RI&E in vergelijking met grote bedrijven. Van alle werknemers in Nederland werkt 88% voor een bedrijf dat een RI&E heeft. Bij 35% van de bedrijven met een RI&E wordt dit verplichte beleidsdocument beoordeeld als onvoldoende van kwaliteit op basis van criteria als volledigheid, tijdigheid en toereikendheid.

Wat betreft de volledigheid van de RI&E, wordt 55% van de onderzochte gezondheids- en veiligheidsrisico’s die aanwezig zijn op de werkplek door werkgevers geïdentificeerd in de RI&E. Als onderdeel van de RI&E moeten bedrijven een schriftelijk actieplan hebben. In dit verplichte document moeten bedrijven aangeven welke maatregelen zij nemen om te voorkomen dat risico’s optreden of om de impact van deze risico’s te verminderen. In 2022-2023 had 62% van alle bedrijven een actieplan, vergeleken met 47% in 2019-2021. Klik hier voor meer informatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.