Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Consult bij bedrijfsarts na totale knieprothese

Yvonne van Zaanen
Paul Kuijer
In Nederland hervat 51 procent van de patiënten hun werk binnen zes maanden na een totale knieprothese (TKP). Wij onderzochten of TKP-patiënten al dan niet eerder hervatten als zij binnen drie maanden postoperatief een bedrijfsarts raadpleegden.
© Issara / AdobeStock
Methode: Een multicenter prospectief cohortonderzoek werd uitgevoerd onder werkende TKP-patiënten, 18 tot 65 jaar oud, met een intentie tot werkhervatting. De patiëntverwachtingen voor hun werkvermogen zes maanden postoperatief werd preoperatief gemeten. Wij definieerden ‘een hoge verwachting van het werkvermogen’ als een score van 8 of hoger op de werkvermogenvraag: ‘Als u aan uw werkvermogen in de beste periode van uw leven 10 punten geeft, hoeveel punten verwacht u dan aan uw werkvermogen te geven zes maanden na uw TKP?’ De tijd van operatie tot werkhervatting werd geanalyseerd met regressieanalyse.

Resultaten

We includeerden 182 patiënten, waarvan 52 procent vrouw, met een mediane leeftijd van 59 jaar [interkwartiel afstand 54-62]. Patiënten die een bedrijfsarts consulteerden waren minder vaak zelfstandig ondernemer, maar verschilden niet op andere patiënt- en werkgerelateerde kenmerken: zij hadden dezelfde prognose, co-morbiditeit en werkbelasting.

TKP-patiënten die een bedrijfsarts consulteerden keerden later terug naar werk dan patiënten die geen bedrijfsarts consulteerden (mediaan 78 versus 62 dagen, p<0,01, figuur 1).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-024-2507-5/MediaObjects/12498_2024_2507_Fig2_HTML.jpg
Figuur 1: Kaplan Meier-curve voor (kalender)dagen tot terugkeer naar werk onder TKP-patiënten met (rode lijn) en zonder (blauwe lijn) consult van de bedrijfsarts.

De verwachting van het werkvermogen bleek dit effect te modificeren. TKP-patiënten met preoperatief een hoge werkvermogenverwachting die geen bedrijfsarts consulteerden keerden 24 dagen sneller terug naar werk (p = 0,03) dan patiënten die wel de bedrijfsarts consulteerden. Dit verschil was niet aanwezig bij patiënten met een lage verwachting van het werkvermogen.

TKP-patiënten die niet naar de bedrijfsarts gingen keerden 24 dagen sneller terug naar werk

Implicaties voor bedrijfsarts en conclusie

Twee mogelijke verklaringen voor de latere werkhervatting na consult met een bedrijfsarts zijn:

  • de patiënt wacht, ondanks hoge werkvermogenverwachting, op het consult van de bedrijfsarts voordat deze start met werken.
  • het advies van de bedrijfsarts is behoudender dan de zelfgekozen tijd tot terugkeer naar werk.
Ons advies is daarom rekening te houden met vroegtijdige werk- hervatting op eigen initiatief van TKP-patiënten met een hoge werkvermogenverwachting.
Originele publicatie: Does consulting an occupational medicine specialist decrease time to return to work among Total Knee Arthroplasty patients? A 12-month prospective multicenter cohort study. J Occup Rehabil 2023;33:267-276. Doi: 10.1007/s10926-022-10068-1.

drs. Yvonne van Zaanen is verbonden aan Polikliniek Mens en Arbeid en promovendus bij de afdeling Public & Occupational Health van Amsterdam UMC, Amsterdam Contact: y.vanzaanen@amsterdamumc.nl

Paul Kuijer, onderzoeker, docent en bewegingsspecialist bij Polikliniek Mens en Arbeid en Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, afdeling Public & Occupational Health van het UMC, Amsterdam

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.