Resultaten
We includeerden 182 patiënten, waarvan 52 procent vrouw, met een mediane leeftijd van 59 jaar [interkwartiel afstand 54-62]. Patiënten die een bedrijfsarts consulteerden waren minder vaak zelfstandig ondernemer, maar verschilden niet op andere patiënt- en werkgerelateerde kenmerken: zij hadden dezelfde prognose, co-morbiditeit en werkbelasting.
TKP-patiënten die een bedrijfsarts consulteerden keerden later terug naar werk dan patiënten die geen bedrijfsarts consulteerden (mediaan 78 versus 62 dagen, p<0,01, figuur 1).
De verwachting van het werkvermogen bleek dit effect te modificeren. TKP-patiënten met preoperatief een hoge werkvermogenverwachting die geen bedrijfsarts consulteerden keerden 24 dagen sneller terug naar werk (p = 0,03) dan patiënten die wel de bedrijfsarts consulteerden. Dit verschil was niet aanwezig bij patiënten met een lage verwachting van het werkvermogen.
TKP-patiënten die niet naar de bedrijfsarts gingen keerden 24 dagen sneller terug naar werk
Implicaties voor bedrijfsarts en conclusie
Twee mogelijke verklaringen voor de latere werkhervatting na consult met een bedrijfsarts zijn:
-
de patiënt wacht, ondanks hoge werkvermogenverwachting, op het consult van de bedrijfsarts voordat deze start met werken.
-
het advies van de bedrijfsarts is behoudender dan de zelfgekozen tijd tot terugkeer naar werk.
▶ drs. Yvonne van Zaanen is verbonden aan Polikliniek Mens en Arbeid en promovendus bij de afdeling Public & Occupational Health van Amsterdam UMC, Amsterdam Contact: y.vanzaanen@amsterdamumc.nl
▶ Paul Kuijer, onderzoeker, docent en bewegingsspecialist bij Polikliniek Mens en Arbeid en Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, afdeling Public & Occupational Health van het UMC, Amsterdam