Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bedrijfsarts als job crafter

Linda de Kroon
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Linda de Kroon, arts in opleiding tot bedrijfsarts, met een onderzoek naar welke factoren van invloed zijn op job craften door (bedrijfs)artsen.

De instroom van artsen in de opleiding tot bedrijfsarts is niet genoeg om de uitstroom van bedrijfsartsen naar hun pensioen te compenseren. Daarnaast ligt de focus van de dienstverlening in toenemende mate op verzuimbegeleiding, waardoor er ‘verschraling van het werk’ optreedt. Hierdoor zijn veel bedrijfsartsen minder tevreden met hun huidige takenpakket. Door het aanpassen van hun taken en manier van werken kunnen bedrijfsartsen zelf zorgen voor een takenpakket dat beter aansluit op hun behoeften en verwachtingen. Dit wordt job crafting genoemd.

In dit onderzoek is gekeken welke factoren van invloed zijn op job craften door (bedrijfs)artsen, aan de hand van de Job Demands-Resources theorie. Uit dertien semigestructureerde interviews met bedrijfsartsen in de regio Zuidwest van een grote, landelijke arbodienst kwam naar voren dat (bedrijfs)artsen in meer of mindere mate aan job crafting doen. Naast factoren in het werk, spelen werkervaring en individuele karakteristieken, zoals een proactieve persoonlijkheid, een positief zelfbeeld, het gevoel van controle hebben en bereidheid tot verandering een rol bij job craften.

Door deze factoren te stimuleren, kan job crafting gedrag van (bedrijfs)artsen worden vergroot, waardoor werkplezier kan worden verbeterd en verloop kan worden verminderd. Dat lijkt geen overbodige luxe in de huidige situatie met een krimpend aantal bedrijfsartsen, die meer afwisseling in hun werk willen, maar juist meer werk in verzuimbegeleiding hebben.

Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.