Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hardnekkig probleem

Joost van der Gulden
Tim ‘S Jongers, auteur van dit boek, groeide op in een arm Vlaams gezin. Leren werd niet aangemoedigd. Hij studeerde pas op latere leeftijd en deed vervolgens onderzoek naar armoedeproblematiek. In contacten met professionals en beleidsmakers merkte hij hoeveel misverstanden er over armoede bestaan. Dit bemoeilijkt effectieve maatregelen.
© adragan / stock.adobe.com
Een hardnekkig misverstand vloeit voort uit het meritocratische idee van gelijke kansen. ‘Succes is een keuze’ zeg maar; het idee dat mensen met een mooi inkomen daar hard voor hebben gewerkt en dat wie in armoede leeft zijn kansen niet benut. Was het maar zo simpel! Tim ‘S Jongers blikt in zijn boek terug op zijn persoonlijke geschiedenis om de lezer (vaak hoogopgeleid en welvarend) een idee te geven van wat armoede betekent en hoe moeilijk het is om je positie te verbeteren als je vanuit thuis niks meekrijgt. Steeds verbindt hij zijn eigen ervaringen met relevante onderzoeksbevindingen.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-024-2540-4/MediaObjects/12498_2024_2540_Fig1_HTML.jpg
Dit prettig leesbare boek biedt een mix van persoonlijke ervaringen, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke onderbouwing. Wie zich verder wil verdiepen, vindt houvast in de vele verwijzingen.

Niet alleen gebrek aan geld

Zo wordt duidelijk dat het bij armoede niet alleen gaat om een gebrek aan geld. Het grootste knelpunt is de daarmee samenhangende bestaansonzekerheid. Die werkt verlammend. Langdurige stress leidt ook tot lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten of verergert deze. En wie chronisch ziek of arbeidsongeschikt is, heeft een driemaal grotere kans op problematische schulden.

Worstelen met procedures

Nederland kent tal van regelingen om mensen in armoede te helpen. Zo zijn er 27 inkomensondersteunende maatregelen voor mensen in de bijstand. Maar wie kent die? Wie worstelt zich door de aanvraagprocedures heen? En wie durft nog een aanvraag te doen na de toeslagenaffaire?

‘S Jongers vindt het belangrijk om ervaringsdeskundigen te betrekken bij het ontwikkelen van armoedebeleid om te voorkomen dat, vaak met de beste bedoelingen, voorzieningen worden ontwikkeld die onvoldoende bijdragen aan een oplossing. Ook moet de overheid in haar beleid meer rekening houden met burgers in armoede. Die worden nogal eens vergeten.

 

Joost van der Gulden is plaatsvervangend hoofdredacteur van TBV, Ottersum. Contact: joost.vandergulden@icloud.com

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.