TBV magazine nr. 1, 2025

    Rugpijn: Goed begeleiden is beter dan vermijden | AI: vriend of vijand? | Microbioom | Ambitie en welzijn: duel of duet? | Klachten rond menopauze in Vlaanderen | Intimidatie op werkvloer van bedrijfsarts

    Lang niet iedereen begrijpt informatie over sociale zekerheid

    ‘Socialezekerheidsvaardigheden', onthoud dat woord voor een spelletje Scrabble! Ik kwam het tegen in een artikel van Marco Boonstra en anderen.1 Zij omschrijven het als ‘de mate waarin individuen informatie over het socialezekerheidsstelsel kunnen verkrijgen, begrijpen en toepassen, gerelateerd aan de begrijpelijkheid van deze informatie'. Het gaat hierbij niet alleen om brieven en website-informatie, maar ook om de mondelinge uitleg door professionals.

    AI: vriend of vijand?

    Stel je voor: je werkt een verslag af, en een AI-applicatie biedt aan om de samenvatting voor je te maken, op basis van een opname van het gesprek. ‘Dat scheelt tijd,' denk je. Binnen een paar seconden verschijnt een keurige samenvatting op je scherm. Maar in wat je leest, mis je de onderstroom van het gesprek. Ach, denk je, de volgende keer voeg ik die wel toe.

    Microbioom

    Dit boek geeft belangrijke inzichten over de werking van het microbioom en het belang ervan voor onze gezondheid.

    Inventarisatie onder cliënten met post-covid

    In dit onderzoek wordt geïnventariseerd waarom cliënten met het post-covid-syndroom (PCS) in bezwaar gaan tegen het medische oordeel van de WIA-beoordeling en op welke onderdelen door de bezwaararts wordt afgeweken van het primaire oordeel.

    Wetenschap is en blijft ons fundament

    In de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde komen wetenschap en praktijk voortdurend samen. Onze kernopdracht - het voorkomen van werkgerelateerde gezondheidsproblemen, vroeg signaleren van werkgerelateerde risico's en klachten, het ondersteunen van werkenden bij herstel en terugkeer naar werk, het bevorderen van participatie en duurzame inzetbaarheid en het voorkomen van langdurige uitval en arbeidsongeschiktheid - is onlosmakelijk verbonden met solide wetenschappelijke inzichten. Wetenschappelijke kennis biedt de basis voor onze dagelijkse praktijk en voor de keuzes die we maken.

    Ambitie en welzijn: duel of duet?

    Er is een toename van psychische klachten en ‘onwelzijn' onder jongeren. Het is echter nog niet goed duidelijk wat nu precies wordt verstaan onder ‘studentenwelzijn' en wanneer dit onder druk staat.

    Klachten rond menopauze in Vlaanderen

    Wij hadden tot doel verbanden te onderzoeken tussen menopauzeklachten en een hoge herstelbehoefte. Een hoge herstelbehoefte is immers een vroege indicator van mentaal onwelzijn en een voorloper van burn-out.

    Allergische ziekten (deel 2)

    Blootstelling aan allergenen op de werkplek is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem en kan zich manifesteren door klachten aan de luchtwegen of huid. Luchtwegklachten uiten zich vaak acuut (zie deel 1 van dit tweeluik in TBV 7-8) en huidklachten ontstaan geleidelijk.

    ‘Goed begeleiden is beter dan vermijden’

    Op TBV-online speelde zich een interessante discussie af over het causale verband tussen (beroepsmatig) tillen en lage rugpijn (lees hier het artikel en hier de reacties) In het verlengde daarvan kwam ook de beroepsziekteregistratierichtlijn Aspecifieke lage rugklachten aan de orde. TBV wil zich natuurlijk niet aan de discussie vertillen en zette de drie hoofdrolspelers aan tafel voor een vervolggesprek.

    Intimidatie op werkvloer van bedrijfsarts

    De afgelopen tijd was er veel publieke aandacht voor het thema intimidatie op de werkvloer. Echter, is er relatief weinig recent onderzoek gedaan naar intimidatie specifiek binnen de werkcontext van de bedrijfsarts. Dit onderzoek geeft een actueel overzicht van de ervaringen met intimidatie van bedrijfsartsen (in opleiding) door zowel werknemers als werkgevers.

    Je lichaam bewegen voor werk of plezier

    Beweegrichtlijnen, zoals die van de World Health Organization (WHO) en Gezondheidsraad, raden aan om minstens 150 minuten per week matig intensief te bewegen.1 Een gemiddelde akkerbouwer zal daar waarschijnlijk om lachen, aangezien hij gemiddeld bijna 4 uur per werkdag beweegt.2 Hoewel de WHO stelt dat ‘elke beweging bijdraagt aan een betere gezondheid'3, weten medisch specialisten arbeid en gezondheid dat beweging op het werk, zoals bij diezelfde akkerbouwer, niet altijd leidt tot een betere gezondheid.

    Opkomende gezondheidsrisico’s op het werk

    Vanuit de internationale expertgroep NERCs speuren we nauwgezet naar signalen voor nieuwe associaties tussen blootstelling op de werkplek en nadelige gezondheidseffecten. Doel is om deze snel te identificeren zodat arboprofessionals preventiemaatregelen kunnen nemen.

    Werken met een dwarslaesie

    Werkparticipatie is gerelateerd aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met een dwarslaesie. Maar welke kenmerken van het werk gerelateerd zijn aan kwaliteit van leven bij mensen met een dwarslaesie is grotendeels onbekend.

    Autisme: hoe duurzame inzet te verbeteren?

    Alhoewel autisme een succesvolle en fijne loopbaan niet in de weg hoeft te staan, ervaren veel mensen met autisme belemmeringen bij het vinden en behouden van betaald werk. In dit focusgroeponderzoek onderzochten we wat belemmerende en bevorderende factoren zijn voor duurzame arbeidsparticipatie van mensen met autisme.