Arbocuratieve zorg
Nieuwe podcast over arbocuratieve samenwerking
Het Platform Arbeidsgerelateerde Zorg maakt een driedelige podcastserie over arbocuratieve zorg. De eerste aflevering uit de serie “De medisch specialist en de bedrijfsarts" is nu te beluisteren.
Samen werken aan preventie
In opdracht van ZonMw heeft De Argumentenfabriek onlangs het onderzoeksrapport 'Samen werken aan preventie' opgeleverd. Het gaat om een verkenning naar een betere samenwerking tussen deskundigen in de arbozorg. Daaraan is ook een subsidieoproep van ZonMw gekoppeld.
Inspiratietool inclusieve technologie gelanceerd
TNO, Amsterdam UMC en Arbeidskundig Kennis Centrum (AKC) lanceerden onlangs een inspiratietool waarin inclusieve technologie voor arbeidsdeskundigen centraal staat. Dit kan zeker ook handig zijn voor arbeids- en bedrijfsgeneeskundigen.
Studie gehoor
De prevalentie van beperkend gehoorverlies onder Nederlanders van 40 tot 70 jaar wordt geschat op 258.000 mensen. Het aantal werkenden met gehoorverlies stijgt door de verhoging van de AOW-leeftijd. De maatschappelijke kosten van onbehandeld gehoorverlies in Nederland worden berekend op €3,6 miljard per jaar, hoofdzakelijk door lagere arbeidsparticipatie.
Beroepsmatige huidkanker door uv-zonnestraling
Niet-melanoom huidkanker (NMHK) is de meestvoorkomende en snelststijgende vorm van kanker, voornamelijk veroorzaakt door overmatige blootstelling aan ultraviolette zonnestraling (zUVS).1
Samenwerking: het kan en wordt beter
In Vlaanderen zijn de contacten tussen de arbeidsgeneeskunde en de curatieve sector heel beperkt. Dit artikel bespreekt een studie naar de huidige en toekomstige samenwerking.
In een cross-sectionele survey werd via een online vragenlijst gepeild naar de perceptie van Vlaamse arbeidsartsen (AA) en huisartsen (HA) over de huidige en toekomstige samenwerking.
NPO en mentale belastbaarheid
Mentale belastbaarheid heeft de afgelopen decennia in toenemende mate de interesse gewekt van bedrijfsartsen en wervings- en selectiecommissies betrokken bij de inzetbaarheid van werknemers.
Verschijnselen zoals mentale vermoeidheid, gebrek aan concentratie en een mistig gevoel in het hoofd zijn veelvoorkomend en belemmerend voor het functioneren op het werk. In de dagelijkse praktijk van de neuropsycholoog komt de vraag om deze verschijnselen met een neuropsychologisch onderzoek (NPO) nader te objectiveren veelvuldig voor.
De kloof tussen kliniek en bedrijfsgeneeskunde is nog te groot
Tijdens de algemene ledenvergadering van 5 april neemt de Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde (NVKA) officieel afscheid van Leo Elders. Elders was 16 jaar geleden medeoprichter van de NVKA en heeft met de vereniging samen, de klinische arbeidsgeneeskunde op de kaart gezet.
Gezondheidsraad: fibromyalgie verdient erkenning
Fibromyalgie is een belangrijk gezondheidsprobleem dat erkend dient te worden. De klachten en gevolgen ervan moeten serieus worden genomen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat
is opgesteld op verzoek van de minister van VWS.
Prevalentie van fasciitis plantaris bij staande beroepen.
Nadia Nijs, arbeidsarts bij Mensura (Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk) in België, deed haar scriptieonderzoek over Fasciitis plantaris (FP) of plantaire hielpijn (joggershiel). Nijs was, met een poster over haar eindwerk, de winnaar van de Posterprijs op de Nationale dagen BBvAg[1] eind 2023.