Kwetsbare groepen
Onderzoek naar late gevolgen van kanker(behandelingen)
Veel mensen ervaren ook langere tijd na de kanker(behandeling) klachten. Deze klachten kunnen grote invloed hebben op iemands werk en werkvermogen, maar zijn niet altijd in beeld.
Kwetsbare groep: arbeidsmigranten
Arbeidsmiganten laten vaak veel veerkracht zien. Ze komen naar Nederland om te werken en een goed bestaan op te bouwen. Toch vormen zij ook een kwetsbare groep werkenden, die vaak in de schaduw van reguliere regelingen leven en werken. Hun bestaanszekerheid kan bedreigd worden vanwege hun precaire positie.
‘Bedrijfsgezondheidszorg moet er zijn voor iedereen, ongeacht juridische status’
Radioprogramma Pointer (KRO-NCRV) besteedde vorige week aandacht aan de positie van de arbeidsmigrant bij een arbeidsongeval. Ongevallen worden vaak niet gemeld en de werknemers in kwestie worden soms zelfs terug naar huis gestuurd in plaats van dat ze hulp krijgen.
Podcast over arbeidsmigranten in bossen bij Venlo
Er is de laatste tijd veel in het nieuws over arbeidsmigranten. Zo vinden er relatief veel arbeidsongevallen plaats in die groep en zijn die ongevallen vaak ook ernstiger. Ook schreef de NOS dat er veel dakloze arbeidsmigranten in de bossen bij Venlo wonen. Hierbij aansluitend vandaag een podcast-tip op TBV-online, voor wie meer over die laatste groep wil weten.
Paradijsvogels en je anders verhouden tot macht
Werknemers, leidinggevenden, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen worden regelmatig ‘moe' van casussen, waarin de werknemer met blijvende beperkingen en flinke restcapaciteit alsmaar niet tot blijvende herplaatsing komt. Dit roept veel vragen op. Is de werknemer niet gemotiveerd? Wordt deze werknemer gestigmatiseerd of gediscrimineerd? Waarom doet de werkgever weinig en helpt wetgeving onvoldoende?
Filosofische concepten kunnen helpen om te kijken waar wij ons mee identificeren en bieden alternatieven voor onze aannames en ons gedrag.
Gevoel doet ertoe
Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen klachten ervaren in hun lichaam en vele onderzoeken ondergaan waarbij er geen afwijkingen gevonden worden? Best vaak is het vermoeden. Zij worden vaak quasi gerustgesteld en hen wordt gezegd dat het dan tussen de oren zit of dat ze ermee moeten leren leven.
Minder angst- of depressiegevoelens onder Nederlandse bevolking
Afgelopen jaar had 42 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder angst- of depressiegevoelens. Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona. Onder vrouwen komen angst- of depressiegevoelens meer voor dan onder mannen.
Belgisch FMO onderzoekt medische fouten en vergoedt soms geleden schade
In de serie verzekeringsartsen met een bijzonder specialisme dit keer een interview met Steven Luyten. Luyten is hoofd van de medische afdeling van het Fonds Medische Ongevallen, dat slachtoffers van medische ongevallen juridisch en medisch onderbouwd advies geeft.
Banenafspraak blijft achterlopen op doelstelling
In de afgelopen tien jaar hebben werkgevers in totaal 85.665 extra banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Het aantal banen is in 2023 licht gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, maar blijft achter bij de doelstelling. Dit meldt staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie) in zijn brief over de tussentijdse resultaten van de banenafspraak.
Moeite met sociale regels
Antisociale persoonlijkheidsproblematiek kan leiden tot problemen op het werk en daarmee tot contacten met bedrijfs- en verzekeringsartsen. Door rekening te houden met de specifieke kenmerken van deze doelgroep, kunnen zij bijdragen aan re-integratie en agressie en uitval voorkomen.