Wet en ethiek
Ziek uit dienst bij onoplosbaar arbeidsconflict
Als bedrijfsarts heb ik tijdens ziekteverzuimbegeleiding meer dan eens meegemaakt dat werknemer en werkgever wel via een vaststellingsovereenkomst (VSO) van elkaar af willen, maar dat het niet kan omdat de werknemer niet zonder inkomen dan wel ziektewetuitkering wil komen te zitten. Het kan echter wel!
Overheid gaat handhaven op schijnzelfstandigheid
Het vorige kabinet heeft besloten dat er vanaf 1 januari 2025 weer gehandhaafd gaat worden op de in 2016 ingevoerde wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Er is daardoor veel onrust ontstaan onder zelfstandigen zonder personeel, met name in de medische beroepsgroepen. Want gaan opdrachtgevers stoppen met het geven van werk aan zelfstandigen?
Stappenplan bij complexe beslissingen
Waarom dit boek kopen? De voornaamste toegevoegde waarde van dit praktijkboek is Hoofdstuk 8 waarin een zevenstappenplan (Tabel 1) wordt aangereikt.
Waarom ik toch maar een expertise aanvraag…
Hieronder een reactie op het artikel ‘De (on)zin van expertises’ van Bas Sorgdrager en Gilbert Wijntjes dat onlangs in TBV verscheen. Ron Gerritsen, zelfstandig bedrijfsarts en supervisor, legt uit waarom hij zich uit vrees voor loonsancties genoodzaakt voelt om bij een vastgelopen re-integratietraject een expertise of deskundigenoordeel aan te vragen. Wijntjes en Sorgdrager krijgen het laatste woord.
UWV mag experimenteren met sollicitatieplicht
Het demissionair kabinet geeft UWV de ruimte om te gaan experimenteren met de sollicitatieplicht van WW-gerechtigden. Voor een aanzienlijke groep mensen met een WW-uitkering komt die plicht te vervallen. Het experiment heeft een doorlooptijd van vier jaar.
Toetsingskader digitale zorg uitgebreid
De Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) heeft recent een uitgebreide versie van het Toetsingskader digitale zorg gepresenteerd. In het document kun je als zorgverlener precies terugzien aan welke voorwaarden en eisen je moet voldoen als het gaat om digitale zorg en communicatie met patiënten.
Deskundigen in het bestuursrecht
Tot zo'n 15 jaar geleden zocht de bestuursrechter bij twijfel aan het verzekeringsgeneeskundig oordeel zijn heil bij psychiaters, neurologen en orthopedisch chirurgen. Aan hen werd de ultieme expertise toegedicht bij meningsverschillen over arbeidsongeschiktheid. Bij hoge uitzondering kwam er een verzekeringsarts aan te pas.
Verwijzen doe je in afstemming
Het regionaal tuchtcollege heeft een klacht tegen een bedrijfsarts ongegrond verklaard. In beroep heeft het centraal tuchtcollege dit oordeel bevestigd. De klagende werknemer verwijt de bedrijfsarts dat hij in een e-mailbericht aan de werkgever zijn beroepsgeheim heeft geschonden. Een aanvullende klacht over een verwijzing is onvoldoende geformuleerd.
OCTAS komt met drie varianten voor vereenvoudigd arbeidsongeschiktheidsstel
De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstel (OCTAS) heeft haar advies uitgebracht aan minister Van Gennip (SZW). In dat advies presenteert OCTAS drie varianten waardoor het stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid vereenvoudigd kan worden. Ook doet de OCTAS een aantal voorstellen om knelpunten voor mensen zonder (recent) arbeidsverleden aan te pakken.
Agressief gedrag melden?
Agressie is in het kader van de arbeidsongeschiktheid een regelmatig voorkomend onderwerp bij de bedrijfs- en verzekeringsarts. Agressie van een werknemer jegens de bedrijfs- of verzekeringsarts ook. Dit leidde het afgelopen decennium ook enkele keren tot een tuchtklacht bij de tuchtcolleges voor de gezondheidszorg. Uit deze uitspraken kunnen lessen getrokken worden voor met name de bedrijfsgeneeskundige. Grootste leerpunt hierbij is dat de arts uiterst terughoudend moet zijn met het melden van agressief gedrag van een werknemer naar diens werkgever. Dit is slechts in zeer uitzonderlijke situaties toegestaan en dient ook als laatste redmiddel te worden gezien.