Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsgeneeskundige diensten België in laatste studiefase nieuw coronavaccin

Dr. Marie-Noëlle Schmickler
Wereldwijd worden alle registers opengetrokken om iedereen in te enten met de beschikbare coronavaccins. Maar om de huidige coronapandemie in te dijken en toekomstige uitbraken te voorkomen, is de ontwikkeling van nieuwe vaccins essentieel. Mensura, de grootste Belgische Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW, arbodienst, red.), en sectorgenoot Cohezio dragen hun steentje bij en ondersteunen de laatste testfase van het coronavaccin van CureVac.
Dr. Kristel Knops, arbeidsarts bij Mensura en Principal Investigator voor deze studie: “In het najaar van 2020 klopte professor dr. Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen bij ons aan. Hij vroeg of we wilden meewerken aan het Belgische luik van een wereldwijde studie naar een kandidaat vaccin van het Duitse biofarmaconcern CureVac. Dat onderzoek zit in de laatste fase. In deze fase 3 is het de bedoeling om de veiligheid en doeltreffendheid aan te tonen binnen een zeer grote populatie. Over de hele wereld krijgen 32.500 vrijwillige proefpersonen twee dosissen van het vaccin of een placebo. In België nemen 2000 mensen deel aan het onderzoek.”

Alle infrastructuur en expertise in huis

Kristel Knops: “We stellen onze kabinetten in Brussel ter beschikking voor de deelnemers. We stelden een intern team samen van twintig medewerkers, van verpleegkundigen en artsen over laboranten tot studiecoördinatoren en datamanagers. Voor dit onderzoek werden speciaal ook enkele tijdelijke medewerkers aangetrokken.”

Opvolging van 1000 proefpersonen

Kristel Knops: “De studie is gestart op 22 februari 2021 en loopt tot maart-april 2022. Mensura volgt de helft van de Belgische proefpersonen op, waarvan er momenteel al 672 een eerste screening hebben gekregen. De deelnemers komen in totaal vijf keer naar het kabinet en worden tussentijds drie keer opgebeld.” (kader) “Uiteraard worden de proefpersonen actief opgevolgd voor COVID-19”, benadrukt Kristel Knops. “Wie symptomen heeft die wijzen op een coronabesmetting of een ander ziektebeeld, moet dit melden.” Daarnaast krijgt elke proefpersoon 2 keer per week een sms die polst naar eventuele symptomen. Is dat het geval, dan contacteert het onderzoeksteam de deelnemer in kwestie voor meer info en eventueel een bijkomend onderzoek.

Maatschappelijke rol opnemen

“Al zijn er vandaag al een aantal vaccins op de markt, investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe coronavaccins blijft broodnodig”, besluit Kristel Knops. “Als organisatie die zich inzet voor veiligheid en preventie op de werkvloer beschouwen we het als onze maatschap- pelijke plicht om hier ons steentje aan bij te dragen. Bovendien bepaalt de Belgische wetgeving dat een deel van de financiering van EDPBW’s moet gaan naar wetenschappelijk onderzoek. Het is voor ons interessant te onderzoeken wat de impact van de coronapandemie op de werkende populatie is met betrekking tot besmetting, ziekte, maar ook vaccinatiegraad, psychosociaal welzijn enzovoort.”

Verloop van de CureVac-studie

De deelnemers komen vijf keer naar het kabinet in Brussel. Daarnaast worden zij drie keer opgebeld door een onderzoeksmedewerker.

  • 1e bezoek: een arts voert een safety check uit (gewicht, temperatuur, hartslag, bloeddruk, bloedafname). Op basis daarvan wordt de proefpersoon beoordeeld: is hij/zij gezond? Zijn er aandoeningen of onderliggende medische problemen die de veiligheid of resultaten kunnen beïnvloeden? Heeft de deelnemer COVID-19 doorgemaakt? Tot slot volgt de inenting met het CureVac-vaccin of een placebo, waarna de deelnemer 30 minuten in observatie blijft.
  • 2e bezoek: de proefpersoon krijgt opnieuw een safety check (bloeddruk, hartslag, gewicht en temperatuur). Veranderingen in de gezondheidstoestand en het medicatiegebruik worden besproken, net zoals eventuele andere vaccinaties. Nadien volgt de vaccinatie.
  • 3e, 4e en 5e bezoek: de deelnemer krijgt een safety check en de arts neemt bloed af.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.