De zon schijnt, een orkestje speelt en de leden van de commissie nascholing NVAB (CNN) zorgen voor een warm welkom. Reeds bij aankomst op Papendal zit de sfeer van de 64e BG-dagen er goed in.
Tijdens zijn motiverende toelichting op het thema leiderschap belooft de sympathieke Jan-Willem Peeters het publiek meer vrouwen achter de sprekersdesk. Én een verbetering van het rapportcijfer 8- van vorig jaar.
Met Waarheen, waarvoor plaveit GertJan Beens het pad voor zijn leden, in het bijzonder voor de 100 aanwezige aios in de zaal. Misschien dat een Malieveld-occupy door (jonge) bedrijfsartsen een uiting van leiderschap kan zijn, maar ‘de weg die we moeten gaan’, leidt volgens de spreker naar het sleutelwoord ‘verbinding’. Mooi uitgelegd door de voorzitter NVAB, maar het lied van Telkamp is en blijft een oud lied.
Lea Bouwmeester, senior adviseur zorginnovatie waarschuwt ons dat zorg steeds meer door data wordt gedreven, waardoor kennis en macht verschuiven. Zij benadrukt het belang van maatwerk voor de patiënt, verbindingen leggen, en beveelt ons het boek The patient will see you now van Eric Topol aan.
Kees van Vliet geeft ons inzicht in de activiteiten van het kwaliteitsbureau NVAB. Vorige jaren verraste hij door dansend en fietsend op het podium te verschijnen, dit jaar kwam hij met een NVAB-lijflied: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Dat werk en bewonder geldt overigens bij lange na nog niet voor de mate waarin bedrijfsartsen gebruik maken van het zorgdomein. Het platform dat de vindbaarheid voor specialisten moet vergroten, wordt immers door nog geen 10% van de leden gebruikt. Leiderschap, het thema van de BG-dagen, zien we in het lied niet terug, en behalve in de titel ook eigenlijk niet in de voordracht. Wat me bijblijft zijn de plaatjes van een teckel, een leeuw en een financieringsolifant. Olifanten, zo doet van Vliet ons geloven, zijn belangrijke leiders, vooral de vrouwtjes.
Dr. Evelien Brouwers, van Tranzo Tilburg laat ons zien dat stigma’s over verslaafden en psychiatrische patiënten vaak gepaard gaan met onjuiste kennis, vooroordelen en gedrag. Zo blijkt uit onderzoek dat 30% van de werkgevers mensen met een psychiatrische voorgeschiedenis niet wil aannemen, terwijl deze mensen juist gebaat zijn bij behoud van werk en het gesprek over wat voor hen belangrijk is daarin.
Maaike de Vries als dagvoorzitter zorgt de beide dagen voor een prima tijdsbewaking en verdiepende vragen. Wel zou ze voor het gooien met de kubusmicrofoon nog wat trainingen op Papendal kunnen gebruiken.
De Burgerpenning, de NVAB-prijs voor wetenschappelijk onderzoek op het vlak van arbeid en gezondheid, gaat dit jaar naar Carin de Brouwer uit Groningen. Voor de pauze introduceren de wetenschappers, allen vrouwen, hun onderzoek. Komt het toch nog goed met dat leiderschap. Zowaar staan er in de pauze heuse rijen voor de posterpresentaties.
Het middagprogramma kan men naar eigen believen invullen met de keuze uit 15 workshops. Advocaat Pascal Willems trekt volle zalen met zijn onderwerpen over privacy en taakdelegatie. De belangrijkste eyeopener is dat er voor taakdelegatie altijd een opdracht nodig is. Dat betekent ook dat in het begintraject, als de bedrijfsarts nog geen weet heeft van de verzuimbegeleiding, hij toch al eindverantwoordelijk is. Willems waarschuwt in het bijzonder voor constructies waarbij een arts taken delegeert aan een arts op afstand.
De topper van de dag één is met stip Manon Kerkhof met haar voordracht over Werk en de overgang. Een pakkend verhaal, goed toegespitst op het werk van de bedrijfsarts en heel welkom; met de nodige humor en diepgang.
Nadat er ruim de tijd is geweest voor een drankje op het Papendalterras rijden twee bussen ons naar kasteel Doorwerth. Daar zijn alle ingrediënten aanwezig voor een geweldig feest: een warme windstille avond, de geur van ’s lands oudste acaciaboom, de ambiance van het omheinde kasteelerf, de tangomuziek met bandoleon en viool, het driegangen buffet en de swingende disco.
Ontschotting
Op dag twee houdt Jenneke van Veen een pleidooi voor ontschotting tussen VWS en SZW voor wat betreft de financiering van de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde. De kwaliteitstafel is een prachtig initiatief. Maar helaas is de tafel nog niet hoog genoeg om er onze benen onder te kunnen schuiven. En of er mei 2020 een stevige steh-tische staat waar ons vak op kan leunen is ook nog de vraag. Leiders gezocht dus.
Tessa Kouwenhoven heeft aandacht voor de persoon achter de ziekte. Leefstijlgeneeskunde, preventie en het algemeen welzijn van werknemers wordt in de curatieve sector nog weinig belicht. Vandaar dat er behoefte is om het Erasmus Center of Workers’ Health op te richten. Speciaal voor zaken als de rookvrije werkplek of een werkplek zonder pestgedrag kan men hier straks terecht.
Herman Ilgen belooft ons dat we nooit meer hetzelfde naar mensen zullen kijken als we zijn presentatie over non-verbale communicatie en interactiepatronen hebben gevolgd. We horen wel 10 maal aan hoe nieuw alles is. Ook hoe de mens net als een rat fight-, freeze- en flightgedrag kan tonen. De filmpjes over non-verbale communicatie zijn tot verbazing van sommigen zonder geluid. Ondanks zijn ‘vaste setje wenkbrauwbewegingen’ lukt het Ilgen niet om de vertaalslag van oogmimiek naar de spreekkamer van de bedrijfsarts te maken. Om me heen ontspannen mensen de bovenoogleden. Zou dit een vorm van flightgedrag zijn?
Hoogleraar Jet Bussemaker toont zich een waardige afsluiter van de met meer dan 750 mensen druk bezochte BG-dagen. Zij legt de nadruk op gezondheidsverschillen als maatschappelijk probleem. En zij geeft vervolgens ook aan dat maatregelen op allerlei niveaus nodig zijn. Hier komt dat thema leiderschap, van haar persoonlijk, en van ons dan echt heel mooi naar voren.
Werken met/aan/door gezond leiderschap. Een moeilijke titel, misschien op voorhand niet heel uitnodigend. Eigenlijk ook niet helemaal de lading van het symposium dekkend, maar wat maakt het uit? De BG-dagen waren fantastisch georganiseerd, het Grieks en het Italiaans buffet waren heerlijk, het weer en de sfeer waren warm. Veel ontmoetingen, veel onderwijs, veel stands. Ik heb genoten!
De CNN ziet u graag (terug) op de volgende BG-dagen op 14 en 15 mei 2020, voor de 15e maal in Papendal.