Bedrijfsarts Geert Koster:
‘ Weer spreekuur op locatie is echt een verademing’
Gaandeweg ging het beter en nu, na een aantal weken, begin ik ook de voordelen te ervaren om bepaalde consulten telefonisch te blijven doen. Bijvoorbeeld omdat het reistijd scheelt voor mijzelf of klanten. Ook kan ik op deze manier klanten die verder weg zitten toch dienstverlening bieden. Wel merk ik dat het vermoeiender is. Dat hangt samen met het feit dat je kijken en luisteren niet kunt combineren. Je mist de non-verbale signalen dus ga je extra inspannen om te luisteren. Je moet er meer effort in steken om eruit te halen wat je wilt.
Bedrijfsarts Suzanne Driessen:
‘ Ik wil mensen zien, daarom heb ik dit vak gekozen’
Ik werkte gewoon van huis op mijn eigen laptop. Er was geen beeldbelfaciliteit. We hebben dat wel uitgeprobeerd, maar het was te omslachtig, onder meer omdat de casemanagers dan telkens een kwartier van tevoren linkjes moesten sturen.
Aios verzekeringsgeneeskunde Willem Methorst:
‘ Elke onzorgvuldigheid uitsluiten vanwege risico’s’
Je hebt toch een ander contact omdat je iemand niet in de ogen kijkt, niet aanraakt, geen hand geeft. Je kunt ook moeilijker spanning bij mensen weghalen. We zijn toch het gezicht van UWV, een instituut waar mensen afhankelijk van zijn. Er leven allerlei sentimenten of angsten bij mensen als ze een beoordeling tegemoet gaan. En dan moet je via de telefoon toch het ijs zien te breken en iemand op z’n gemak stellen. Ik heb het idee dat dat niet elke keer even goed lukte. Voor mijzelf merkte ik ook dat het inspannender was. Als je non-verbale informatie mist, ga je meer doorvragen om duidelijkheid te krijgen. Dat maakt het ook vermoeiender. Je hebt je vaste route binnen je gesprek, maar ik heb het idee dat ik toch af en toe informatie miste. Ik ben in opleiding dus ik word gesuperviseerd en dan kreeg ik achteraf toch opmerkingen van: ‘Heb je hier of daar aan gedacht?’ Ook had ik soms de indruk dat ik toch niet het hele verhaal hoorde. Of je een niet-pluisgevoel aan een gesprek overhoudt. Bij een klant ging het over fysieke klachten, maar ze klonk vlak aan de telefoon. Ik had willen zien hoe ze erbij zat. Ik heb later nog in het dossier gekeken of er iets over mentale problematiek te vinden was en het ook met mijn supervisor overlegd. Uiteindelijk heb ik het afgerond, maar wel in mijn overwegingen opgeschreven dat ik vanwege de aard van het contact niet kon uitsluiten dat ook psychologische factoren een rol spelen. Ook merk ik dat ik meer medische informatie opvraag bij behandelaren. In het begin vond ik dat heel lastig, omdat je het verzoek kreeg om daar zuinig mee te zijn. Dat is anders nu. Door de andere manier van werken gaat er toch sneller een bericht of verzoek richting huisarts, specialist of fysiotherapeut.
Verzekeringsarts en opleider Els van der Molen:
‘ Minder verbaalkrachtigen doe je te kort’
Ik merkte dat het meer moeite en kracht kost en het langer duurt. Je moet vaak meerdere malen uitleggen wat de bedoeling is van het spreekuur en ook de afsluiting waarin je uitlegt wat het resultaat van het gesprek is, vraagt meer tijd. Het was redelijk goed te doen om de belastbaarheid vast te stellen, maar de uitleg van procedures en uitkomsten vond ik lastiger.
Verzekeringsarts Johanna Buelens:
‘ Als je de telefoon neerlegt is alles al in orde gemaakt’
Zeker, het is efficiënter zoals ik al zei. Je kunt instructies geven, maar ook sancties opleggen als mensen hun afspraken niet nakomen of wanneer ze zeggen iets op te sturen en het komt niet aan. Ook voor korte vragen, bijvoorbeeld hoe het gaat met mensen die ik doorverwezen heb naar beroepsherscholing (een opleiding betaald door de overheid om arbeidsongeschikten terug te leiden naar de arbeidsmarkt), laat ik mensen niet speciaal naar Antwerpen en of Hasselt komen. Of mensen die binnen een paar dagen het werk weer gaan hervatten. Als ze dat telefonisch melden laat je die ook niet meer komen.