De opleiding tot bedrijfs- en verzekeringsarts kent van oudsher een onderzoeksopdracht. Van de aios wordt verwacht dat hij of zij onder supervisie een eigen onderzoek uitvoert. Tot enkele jaren terug leidde dit tot het schrijven van een scriptie, vaak tientallen pagina’s lang. Sinds de nieuwe landelijke opleidingsplannen van kracht zijn gaat het om een korter verslag volgens de opzet en indeling van een wetenschappelijk artikel. ‘Korter’ betekent niet ‘gemakkelijker’, want een beperkt aantal woorden dwingt om beknopt te schrijven en goed te overwegen wat de kern van het verhaal is. Dat maakt een tekst natuurlijk wel beter toegankelijk. En dat is ook precies de bedoeling.
Publicaties in TBV
Aios doen vaak leuk en relevant onderzoek dat door de aanwijzingen van de begeleider ook van goede kwaliteit is. De hoop was dat de conceptartikelen van de aios gemakkelijker hun weg zouden vinden naar publicatie in TBV dan eerder het geval was met de scripties. De inkorting daarvan tot de lengte en het format van een artikel vroeg zoveel inspanning dat menigeen hier geen trek in had. We zien nu inderdaad meer artikelen in TBV verschijnen gebaseerd op onderzoek van aios. Toch komt lang niet alles door. Veel blijft nog onzichtbaar. Dat is jammer gezien het vele werk dat in het onderzoek is gestoken. We missen zo ook interessante publicaties. Hoe komt dat?
Publicaties op TBV-online
Het gaat in de opleidingen om een leeropdracht. De aios kiezen in overleg met hun begeleider voor een kleinschalige opzet om het binnen de tijd die er voor staat te kunnen uitvoeren. Dit betekent dat ze vaak met een beperkte dataset werken, verzameld met een relatief klein aantal vragenlijsten of interviews. Voldoende om op een goede manier af te studeren, maar te klein om het materiaal ook te publiceren. De zeggenschap van de data is daarvoor te beperkt. Dat neemt niet weg dat er beslist interessante teksten tussen zitten. We willen die, nu dat kan, plaatsen in de rubriek ‘Onderzoek’ op TBV-online. De redactie toetst of de tekst is goedgekeurd door de onderzoeksbegeleiders bij de NSPOH of SGBO, maar beoordeelt de wetenschappelijke kwaliteit verder niet. Wel wordt de samenvatting zo nodig in overleg met de auteur wat aangepast, zodat alle kerninformatie daarin snel en gemakkelijk te vinden is.
Voorbeeld voor anderen
Tijdens panelgesprekken afgelopen voorjaar met aios over hun wensen en verwachtingen ten aanzien van TBV-online kwam naar voren dat zij het heel waardevol zouden vinden om de resultaten van het onderzoek van hun voorgangers te vinden op dit platform. Ter inspiratie en houvast. Met veel plezier presenteren daarom nu het onderzoek van Femke van Roosendaal-Bous over shared decision making tijdens het spreekuur van de bedrijfsarts.
Inzending loopt via de opleidingen
Met de opleidingen is afgesproken dat aios hun teksten kunnen insturen via en met expliciete goedkeuring van Judith Bos (SGBO), Cathrien Jacobi (NSPOH) of een van de andere onderzoeksbegeleiders. We rekenen op een mooie oogst!
Joost van der Gulden is redacteur van TBV
Contact: joost.vandergulden@radboudumc.nl