Het vernieuwde TBV heeft tot veel positieve reacties geleid en daar zijn we als redactie erg blij mee. Blij zijn we ook dat het afgelopen jaar meerdere collega's tot de redactie zijn toegetreden en dat we wat dat betreft weer op volle sterkte zijn. Ook buiten de redactie zien we een toenemende betrokkenheid bij TBV, heel concreet door de bijdragen aan TBV-online. We hebben al reacties gezien op TBV-artikelen uit de vorige editie en het bloggen lijkt goed op gang te komen. Precies wat we willen: meer meningsvorming, toegankelijk voor iedereen. Maar ook: meer mogelijkheid om door aiossen verricht afstudeeronderzoek te publiceren, wat al tot concreet resultaat heeft geleid. Door u aan te melden voor de online nieuwsbrief blijft u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
Hoe aanlokkelijk het online-aanbod ook moge zijn, vergeet vooral niet om dit extra dikke winternummer door te bladeren en grondig te doorzoeken op voor u relevante informatie. Te beginnen met de Zeepkist, zou ik haast zeggen. Want Sorgdrager en Maas betogen dat in voorkomende situaties de bedrijfsarts moet adviseren om niet-gevaccineerden niet tot hun werk toe te laten. Een standpunt dat in lijkt te gaan tegen het advies van de beroepsvereniging, de NVAB én tegen de wet- en regelgeving. Zie het nieuwsbericht daarover op pagina 12. De hamvraag is: wat weegt zwaarder, de bestaande regelgeving die is ontwikkeld op een moment dat Covid-19 nog niet in beeld was, of de kennis van nu over de veiligheid van werknemers in relatie tot de risico’s van besmetting met het coronavirus? Reageer vooral op TBV-online.nl, want het belang van een breedgedragen uniform beleid lijkt mij duidelijk.
Precies wat we willen: meer meningsvorming,toegankelijk voor iedereen
We kennen allemaal de diagnose posttraumatische stressstoornis of PTSS. Een diagnose die in mijn ervaring nogal makkelijk wordt gesteld zonder dat goed is vastgesteld of iemand wel aan de criteria volgens de DSM-5 voldoet. Juist omdat hier sprake is van een ernstige psychische aandoening kan alleen al het noemen van de diagnose een stigmatiserend effect hebben, wat het herstel niet ten goede komt. In een deel van deze gevallen zou een acute stressstoornis wel eens de juiste diagnose kunnen zijn. Het is van belang om dit te onderkennen, juist om te voorkomen dat zich een PTSS ontwikkelt. Meer weten? Lees dan de boekbespreking door Van Rafelghem.
Een geheel ander onderwerp, maar snel toenemend in actualiteit, is het steeds meer gebruikmaken van genetische direct-to-consumer-testen die duidelijkheid zouden moeten verschaffen over het risico van het ontwikkelen van een groot aantal aandoeningen. Sociaal geneeskundigen zullen steeds vaker met een claim worden geconfronteerd, waarbij de uitslag van een dergelijke DTC-test wordt gepresenteerd, aldus Koten en Weel. Moet je daar rekening mee houden en waar moet je dan op letten? Wijsheid, tact en een zekere afstandelijkheid zijn dan de belangrijkste ingrediënten.
Zo heeft ook dit TBV u weer veel te bieden in een breed scala aan rubrieken en onderwerpen. Doe er uw voordeel mee – en reageer op TBV-online.nl.
Wim Otto