Uit de NEA komt naar voren dat 1 op 8 werknemers het werk als gevaarlijk ervaart. Volgens het onderzoek deden bijna 950 duizend werknemers in 2020 naar eigen zeggen vaak of altijd gevaarlijk werk. Naast koks, politiepersoneel en brandweerlieden geven vooral werknemers met een technisch, transport of logistiek beroep aan dat hun werk gevaarlijk is. Van de werknemers die frequent gevaarlijk werk doen had ruim 9 procent een arbeidsongeval. Volgens de NEA doen mannen vaker gevaarlijk werk dan vrouwen. Zo deed in 2020 17,5 procent van de mannen vaak of altijd gevaarlijk werk. Bij vrouwen was dit slechts 7,7 procent.
In de top-10 van gevaarlijke beroepsgroepen staan vooral beroepen in de techniek, transport en logistiek. Toch zijn het de koks die van alle beroepsgroepen het meest aangeven dat zij tijdens hun werk vaak of altijd te maken hebben met gevaarlijke situaties. In de periode 2018-2020 ging het om bijna 6 op de 10 koks. Het is bij nader inzien ook wel voor te stellen. De professionele keuken is een bron van potentieel letsel. Er wordt onder hoge tijdsdruk gewerkt (PSA) in vaak kleine ruimtes met vlijmscherpe messen, gloeiendhete pannen en spekgladde vloeren. En dan hebben we het nog niet over agressieve schoonmaakmiddelen waarmee kookplaten en afzuigkappen na het werk gereinigd worden. Naast koks geven ook vrachtwagenchauffeurs, procesoperators, buschauffeurs, trambestuurders, politiepersoneel, brandweerlieden en bouwarbeiders in de afbouw (waaronder bijvoorbeeld dakdekkers), in ruim de helft van de gevallen aan vaak of altijd gevaarlijk werk te moeten doen.