Leefstijl vormt al zeker tien jaar een rode draad in het professionele leven van Linda Battes, die nu twee jaar als verzekeringsarts werkt bij UWV in Breda. Aanvankelijk had ze niet de ambitie om verzekeringsarts te worden, zo vertelt ze. “Ik deed promotieonderzoek op de afdeling cardiologie van het Erasmus MC en werkte daar vervolgens als anios. Op die afdeling werd ik mij ook bewust van het belang van een gezonde leefstijl.” De overstap naar verzekeringsgeneeskunde maakte ze vooral om meer tijd te kunnen besteden aan patiënten. Onveranderd bleef haar belangstelling voor leefstijlgeneeskunde. “Ik zie nu mensen die om wat voor reden dan ook werkloos zijn geworden en niet meer de luxe hebben van een werkgever die (mede)verantwoordelijk is voor hun gezondheid. Daarom vind ik dat we juist voor hen iets moeten doen op het gebied van leefstijl. Zeker als je kijkt naar duurzame inzetbaarheid. Werkende mensen met een ongezonde leefstijl hebben al een grotere kans op verzuim, dus hoe is dat als je een ongezonde leefstijl hebt en nog aan het werk moet zien te komen?”
Ze signaleert echter dat lang niet iedereen aan een gezonde leefstijl toe is. “Mensen willen wel, maar er zijn veel stresscomponenten zoals verlies van werk, eenzaamheid of financiële zorgen, waardoor ze een andere hulpvraag hebben dan ‘ik wil gezonder leven’. Als verzekeringsarts heb ik gelukkig de tijd om die fysieke, mentale of sociale problemen te achterhalen en de hulpvraag inzichtelijk te krijgen.”
Succesvolle interventie
Linda Battes werd door haar werkgever UWV voorgedragen voor de prijs omdat ze een veelbelovende interventie opzette in samenwerking met It’s my health in Breda. Op deze sociale sportschool werkt een interdisciplinair team samen met UWV-klanten aan herstel en gezondheidsbevordering. Het beantwoorden van de gesignaleerde hulpvragen staat centraal, maar: “Tegelijkertijd integreren we ook een stukje leefstijl in dit traject. We voeren de gesprekken in een sportieve omgeving en zetten bewegen in. Niet om fit en strak te worden, maar als middel om grenzen te ervaren, weerbaarder te worden en het zelfvertrouwen te vergroten.” De aanpak werkt, zo blijkt uit onderzoek dat het Kenniscentrum voor Verzekeringsgeneeskunde uitvoerde. Linda Battes: “Na het doorlopen van het traject stijgen deelnemers significant op de participatieladder en is er ook sprake van een significante toename van de Positieve Gezondheidsscore.”
Basis
Tot slot de vraag waarom Linda vindt dat leefstijl een taak van de verzekeringsarts is. “Er wordt veel gesproken over de rol van de verzekeringsarts. Natuurlijk zijn we er voor het doen van beoordelingen, maar we hebben nog een andere belangrijke maatschappelijke taak. Als wij de daadwerkelijk hulpvragen goed beantwoorden, krijgen de klanten een betere basis om weer aan de slag te komen. Dat kost ons in het begin misschien wat meer tijd, maar op langere termijn boek je winst. De kans dat klanten duurzaam aan het werk komen neemt toe, je krijgt ze niet via de draaideur weer terug op je spreekuur. Wanneer ze goed geholpen worden leidt dat waarschijnlijk ook tot minder klachten en bezwaren.”
Werk en Leefstijl
Naar aanleiding van de prijs heeft Arts en Leefstijl gevraagd of Linda Battes voorzitter wil worden van de nieuwe werkgroep Werk en Leefstijl. Ze ziet dat als een prachtige kans om aansluiting te krijgen op de curatieve sector. “Het sociaal domein is binnen Arts en Leefstijl ondervertegenwoordigd. Via deze werkgroep kunnen we als bedrijfs- en verzekeringsartsen laten zien wat onze toegevoegde waarde is. Ik nodig bedrijfs- en verzekeringsartsen van harte uit om ook een rol te spelen.”
Geïnteresseerd? Stuur dan een mail naar linda.battes@uwv.nl