Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De waarde van ICF voor de praktijk

Shirley Oomens
Redactielid Shirley Oomens bespreekt het boek Functioneren als focus van zorg en welzijn. 'Dit boek poogt de brug tussen de conceptuele wereld van gezondheid en de dagelijkse praktijk dichter bij elkaar te brengen.'
© PeopleImages / Getty Images / iStock

De focus binnen de gezondheidszorg is aan het verschuiven. Waar eerder het genezen van ziekten voorop stond, krijgt het bevorderen van gezondheid en welzijn een steeds centralere plek. Het dagelijks functioneren van mensen – al dan niet met gezondheidsaandoeningen of beperkingen – is daarbij een belangrijk uitgangspunt geworden in zorg en de samenleving. Het begrippenkader ICF, oftewel International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) heeft in sterke mate bijgedragen aan het anders kijken naar gezondheid. De ICF is alom bekend als begrippenkader, maar de waarde van de ICF voor het dagelijks handelen in de praktijk van professionals is nog onderbelicht.

Doel van het boek is de lezer kennis te laten maken met de veranderende opvattingen over gezondheid in termen van functioneren en hoe hier in de dagelijkse praktijk handen en voeten aan te geven. Zo hebben aan het boek zelf verschillende professionals meegewerkt, waaronder Machteld Huber, de bedenker van het positieve gezondheidsbegrip. De redactie ligt in handen van Gonda Stalling en Yvonne Heerkens, beide experts in het denken rondom ICF en nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling ervan in zowel Nederland als daarbuiten. Dit boek is daar een goed voorbeeld van. De focus van het boek ligt in sterke mate op voor een breed publiek de toepassingsmogelijkheden van het begrippenkader ICF te laten zien. Niet alleen voor de praktijk van professionals werkzaam in zorg en welzijn, maar juist ook breder voor beleidsmakers, studenten, docenten en onderzoekers op het gebied van gezondheid, zorg & welzijn en arbeid.

Het boek is opgebouwd uit verschillende delen, waarin centrale begrippen zoals van ‘ziekte en zorg’ naar ‘gezondheid en gedrag’, het positieve gezondheidsconcept, de ICF, en de ‘capability approach’ op een beknopte manier worden beschreven en geduid. Met name voor professionals die minder ingewijd zijn in de ICF en verwante concepten, maar ook voor studenten en docenten vormt het boek een goede toegankelijke introductie. Daarnaast besteden de auteurs veel aandacht aan het beschrijven van voorbeelden vanuit de praktijk die illustreren hoe het begrippenkader ICF bruikbare handvatten geeft aan professionals (in opleiding), ook buiten het domein van de zorg. Een mooi voorbeeld is de GG-app waarmee patiënten in de ggz hun eigen functioneren kunnen monitoren. Deze app helpt de patiënt ook beter te communiceren met betrokken hulpverleners en meer regie te voeren op zijn leven. Maar ook het kader Methodisch Re-integreren, zoals dat door arbeidsdeskundigen bij UWV gebruikt wordt om werkzoekenden naar werk toe te leiden, is gebaseerd op het ICF-model. Dit boek poogt de brug tussen de conceptuele wereld van gezondheid en de dagelijkse praktijk dichter bij elkaar te brengen. Wat mij betreft zijn de auteurs daar prima in geslaagd!

Shirley Oomens is bijzonder lector Arbeidsdeskundigheid bij de HAN University of Applied Sciences en tevens werkzaam als docent binnen SGBO en redacteur van TBV.

Contact: shirley.oomens@han.nl

Auteur(s): onder redactie van Gonda Stallinga en Yvonne Heerkens
Titel: Functioneren als focus van zorg en welzijn. Met ICF-praktijkvoorbeelden.
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum
Jaar van publicatie: 2021
ISBN: 978-90-368-2640-2 / 978-90-368-2641-9 (e-book)
Prijs: 35 euro

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.