Een leven lang inzetbaar? geeft een uitgebreid overzicht van de huidige stand van zaken op het gebied van duurzame inzetbaarheid.
Het handboek is geschreven door een groot aantal hoogleraren, wetenschappers, werkgevers, bestuurders en A&O-adviseurs onder redactie van prof. Annet de Lange en prof. Beatrice van der Heijden. Het boek geeft theoretische inzichten op basis van wetenschap in combinatie met evidencebased praktijkvoorbeelden.
Hoe kun je meten?
Duurzame inzetbaarheid is een containerbegrip. Er zijn verschillende manieren om duurzame inzetbaarheid te meten. Er kan gemeten worden met de DIX, die inzicht geeft in gezondheid en energie, vakkennis en vaardigheden, motivatie en betrokkenheid en werk-privébalans. Daarnaast vraagt de DIX naar huidig en toekomstig functioneren van medewerkers en belemmerende factoren in het functioneren. Andere maten voor duurzame inzetbaarheid zijn: arbeidsongeschiktheid, verzuim, productiviteitsverlies, werkvermogen, vitaliteit, gezondheid, employability, intentie tot blijven werken en capability.
Belangrijk in duurzame inzetbaarheid is de fit tussen de medewerker en zijn werk. Tevens is van belang in hoeverre medewerkers in staat zijn om zich aan te passen aan de snelle ontwikkelingen in de maatschappij, zoals internationalisering, informatisering en flexibilisering. Naarmate medewerkers ouder worden, verschillen zij meer van elkaar. Complexe ontwikkelingen in de maatschappij en werkpopulatie vergen een grotere mate van individualisering van HR-management. Voorbeelden daarvan zijn job-crafting om werkenden in staat te stellen de werkomgeving aan te passen in lijn met de eigen kennis, vaardigheden en interesses. Hr-beleid om te ontzien, ontwikkelen, benutten en behouden is van belang om voor verschillende typen werkenden een fit met de veranderende werk- of privé-omgeving te realiseren. Leidinggevenden spelen een belangrijke rol in het implementeren van geïndividualiseerd hr-management. Het is goed om te bepalen wat je wilt bereiken met duurzame inzetbaarheid en daarop te sturen. Geef ruimte aan medewerkers om te leren en mee te beslissen. Laat leidinggevenden zich bekwamen in het voeren van goede dialogen over duurzame inzetbaarheid.
Praktisch toepasbaar
Er worden vragen beantwoord zoals: Wat is duurzame inzetbaarheid en duurzaam werk? Zijn ouderen minder duurzaam inzetbaar dan jongeren? Wat is vitaliserend leiderschap en vitaliteitsmanagement? Hoe ziet een duurzaam inzetbaarheidsbeleid er uit?
Het boek bestaat uit een aantal praktijkvoorbeelden met interventies op organisatie- en werknemerniveau. Tevens wordt een overzicht gegeven van wetten en financiële prikkels die van invloed zijn op duurzame inzetbaarheid. Er is niet één definitie van duurzame inzetbaarheid met bijbehorend recept om tot een gezonde organisatie en gezonde werknemer te komen.
Door de vele praktijkvoorbeelden en het bijpassende werkboek worden handvatten gegeven om de opgedane kennis in de praktijk in te zetten. Interventies kunnen gericht zijn op de werknemer, de werkgever of een combinatie van werknemer en werkgever.
▶ Marieke van Hoffen is bedrijfsarts bij HumanCapitalCare (m.vanhoffen@humancapitalcare.nl)