Netvliesloslating
Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog. Wanneer het netvlies (retina) losraakt van de onderlaag spreken we van een netvliesloslating of ablatio retinae. De meest frequent voorkomende vorm van een netvliesloslating is de rhegmatogene (afbeelding). Bij een rhegmatogene ablatio retinae spreken we van een netvliesloslating ten gevolge van een netvliesscheur. Deze treedt meestal op in het kader van een achterste glasvochtloslating, waarbij het glasvocht krimpt ten gevolge van het normale verouderingsproces. Als door de netvliesscheur het glasvocht stroomt onder het netvlies ontstaat een netvliesloslating. Daarnaast kan ook een (stomp) trauma voor een vroegtijdige achterste glasvochtloslating leiden tot een rhegmatogene netvliesloslating, soms pas weken na het trauma. Of zwaar tillen ook een uitlokkende factor kan zijn, blijft een punt van discussie waarbij de literatuur nog geen duidelijk antwoord biedt.
Onbehandeld kan een netvliesloslating leiden tot blindheid. Maar de plotse uitval van een deel van het gezichtsveld, troebelingen of lichtflitsen, leidt de meeste patiënten tijdig naar de oogarts.
Behandeling
De behandeling is operatief. Er zijn drie soorten ingrepen: pneumatische retinopexie, sclerale buckling en de pars plana vitrectomie – dewelke in België het vaakst wordt uitgevoerd. Druk (tamponade) is vaak nodig is om het netvlies op zijn plaats te houden. De netvlieschirurg zal tijdens de operatie beslissen welke tamponade gebruikt zal worden: lucht, gas of olie.
Gevolgen
Wat kunnen arbeidsartsen en verzekeringsartsen verwachten inzake arbeidsongeschiktheidsduur en toekomstige visus voor patiënten met een ablatio retinae? Dr. Wellens biedt twee stroomdiagrammen als leidraad.
De visuele prognose na een netvliesloslating wordt vooral bepaald door de preoperatieve visus, die sterk beïnvloed wordt door het feit of de macula losgelegen heeft of niet. De professionele impact kan groot zijn. Denk aan vrachtwagen- of taxichauffeurs, die aan strenge wettelijke visuele criteria moeten voldoen.
Noten
Het onderzoek van Liesbeth Wellens is gepubliceerd in TvGG, het Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg. (https://tvgg.be/nl/artikels/de-retinaloslating-in-verzekeringsgeneeskundig-perspectief)
De Wetenschappelijke Vereniging Verzekeringsgeneeskunde (http://www.verzekeringsgeneeskundevlaanderen.be/) organiseert nascholing voor verzekeringsartsen in Vlaanderen.
Benevermedex is de Belgische Nederlandstalige Vereniging van Verzekeringsraadsartsen en Medische Experten. (https://www.benevermedex.be/) De Benevermedexprijs wordt beheerd door de Koning Boudewijn stichting.