Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bedrijfsgezondheidszorg moet er zijn voor iedereen, ongeacht juridische status’

Jozien Wijkhuijs
Radioprogramma Pointer (KRO-NCRV) besteedde vorige week aandacht aan de positie van de arbeidsmigrant bij een arbeidsongeval. Ongevallen worden vaak niet gemeld en de werknemers in kwestie worden soms zelfs terug naar hun land van herkomst gestuurd, in plaats van dat ze hulp krijgen.
© Petinovs / stock.adobe.com

In het programma bespreekt Pointer de problemen van bijvoorbeeld Monica, die na het verwonden van haar hand bij werk dat zij eigenlijk helemaal niet mocht doen, werd gevraagd om terug te gaan naar Polen. Jan Cremers, onderzoeker bij de Tilburg University stelt in een interview in de studio dat bedrijfsgeneeskundige zorg voor deze groep vaak niet beschikbaar is. ‘Dat zou er voor iedereen moeten zijn, ongeacht de juridische status van iemand,’ zegt hij.

Mariëtte Patijn, Tweede Kamerlid (GL-PvdA), is ook betrokken bij het gesprek en noemt mogelijke oplossingen. Zo kun je bedrijven verplichten om mensen echt in dienst te nemen, in plaats van alleen via uitzendbureaus mensen te werven. Ook een dubbele meldplicht, waarbij bij een ongeluk zowel de werkgever als het uitzendbureau een melding moet doen, zou kunnen helpen. ‘Ik vind dat werkgevers gewoon hun rol moeten vervullen en dat doen ze niet.’

Op de website van Medisch Contact wordt ook aandacht aan het onderwerp besteed. Zo schreef bedrijfsarts Mustafa Dönmez de column Ik ben bedrijfsARTS, over de uitdagingen die hij tegenkwam bij het helpen van een werknemer uit het buitenland met suïcidale gedachten.

Beluister de gehele radio-uitzending van Pointer hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.