In Vlaanderen werken arbeidsartsen in teamverband. Hun collega’s zijn preventie-adviseurs: verpleegkundigen, ergonomen, psychologen, arbeidshygiënisten, veiligheidsingenieurs. Daisy Buttiens en Kirsten O zijn als preventie-adviseur psychosociale aspecten vertrouwd met de manier van werken van de arbeidsarts. Ze schreven het boek Riet breekt niet. Anders omgaan met stress en negativiteit. Ze vertellen daarin wat de arbeidsarts kan meenemen naar het spreekuur.
Dit boek is voor jou als
– je deze ochtend in de trein zo geïrriteerd geraakte van de luid bellende medepassagier dat je zin kreeg om hem een mep te verkopen.
– je als arbeidsarts handvaten zoekt om medewerkers of organisaties rond stress en / of negativiteit te begeleiden.
Waarover gaat het?
Over het raampje, zeg maar het tolerantievenster. De figuur illustreert hoe men bij aanhoudende stress aan de bovengrens van het raampje leeft of evolueert naar een vernauwd raampje. Wordt de stress te veel, of worden de signalen van onveiligheid te groot, dan schiet men uit het raampje. ‘Uit het raampje gaan’ is even weg zijn van de veilige plek. De verbindende rem gaat dan offline. Die verbindende rem is het grootste verschil tussen de eik en het riet (zie het gedicht).
Kernboodschappen voor de arbeidsarts
- Stress is een prachtig werkend mechanisme, we moeten alleen de handleiding kennen. De auteurs pleiten ervoor om meer als riet te zijn en mee te buigen met de wind, dan om als een eik alle stormen te proberen weerstaan, zonder te buigen. Dit heeft namelijk als risico dat als de storm te hevig is, de eik kraakt, omdat hij nooit geleerd heeft te buigen.
- Stress heeft een impact op onze gezondheid. ‘Uit het raampje gaan’ betekent namelijk dat we in overlevingsmodus gaan en in die overlevingsmodus zijn spijsvertering en de werking van ons immuunsysteem geen prioriteit. Het gevolg van een langdurige overlevingsmodus is dus mogelijk het ontstaan van fysieke klachten.
- Maar ook onze gezondheid heeft een impact op stress. Als we ons fysiek niet goed voelen, kan het zijn dat ons raampje kleiner wordt en gaan we dus ook minder stress verdragen.
- Verbinding helpt ons om binnen ons raampje te kunnen blijven
- De arbeidsarts kan doorverwijzen naar de Preventieadviseur Psychologische Aspecten (PAPS).
- Stress en rust zijn besmettelijk. Het is dus efficiënter om niet alleen met het individu, maar met het hele team of de hele organisatie aan de slag te gaan.
Klik hier voor meer informatie.
De eik en het riet.
Eens woei een hevige storm doorheen het bos, De hoge bomen, ontworteld, vielen om Een torenhoge eik met machtige takken Hij stroomde mee in de rivier Ook zag hij op de over staan Dat was ondanks de storm blijven staan. ‘Hoe heb jij de storm kunnen overleven?’ ‘Dat is toch niet verwonderlijk’, fluisterde het riet. wij konden buigen voor de wind. Luc Cielen
|