Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De BG-dagen 2024. Een congresverslag in zes stappen*

Marieke Wijffels-de Groot
Bart Dollekens
Op 30 en 31 mei werden op nationaal sportcentrum Papendal de jaarlijkse BG-dagen gehouden. De bedrijfsgezondheidsdagen hadden dit jaar als thema 'Van lijden naar leiden: eigen regie begint bij jezelf!' Marieke Wijffels-De Groot en Bart Dollekens waren erbij en doen verslag in zes stappen.
  1. Welke onderdelen vallen onder deskundigheidsbevordering?

Als echte sociaal geneeskundigen zijn de in groten getale aanwezige bedrijfsartsen en a(n)ios intrinsiek gemotiveerd om nieuwe kennis op te doen. Lopend door een erehaag, betraden de deelnemers het congrescentrum Papendal. Wat een warm welkom op locatie. De organisatie heeft gezorgd voor een interessant programma dat voldoet aan de eisen van het Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde, met ‘state of the art’ aan- en afmelding via de Yellenge app. In de wandelgangen klinkt ’s middags zachtjes de vraag of er nu punten ingeleverd worden als deelnemers de feestavond iets eerder willen starten…

  1. Is er een relatie tussen blootstelling aan de bedrijfsgeneeskundige dagen en de preventie van werkgebonden aandoeningen op populatieniveau?

Met de aftrap door de NVAB-voorzitter is de koers voor de bedrijfsgeneeskundige dagen bepaald en richten we ons op de toekomst waarin niemand meer ziek wordt door werk. Een toekomst waarin ook onze beroepsgroep volgens prof. dr. Pim Martens een bijdrage kan leveren aan de planetaire gezondheid. Ernst Jurgens vliegt ons door de risico’s van de intensieve menshouderij en Koen Verbiest drukt de consequenties van het lijden uit in cijfers. Door onderzoek, onder de aandacht gebracht door prof. dr. Frederieke Schaafsma, en multidisciplinaire samenwerking kunnen we lijden vermijden en bijdragen aan de preventie van beroepsziekten. Na al dit onderricht over beroepsgebonden aandoeningen, werd de Ramazziniprijs 2024 uitgereikt aan Marjolein Bastiaansen. Een welverdiende erkenning voor haar tomeloze inzet voor de opleiding bedrijfsgeneeskunde.

  1. Hoe kan worden vastgesteld of er sprake is van voldoende oorzakelijk blootstelling?

In de middag wordt het Bedrijfsgeneeskundig Kampioenschap Beroepsziekten gehouden. Ook het nut van expertises bij de vaststelling hiervan wordt onder de aandacht gebracht. Als dit leidt tot werkstress, biedt de integrale aanpak van Patricia van Casteren en Daphne Metsemakers hulp. Paul Almer en Mustafa Dönmez benadrukken dat je ‘niet moet vergeten jezelf niet te vergeten’.

  1. Hoe kunnen andere verklaringen buiten het werk in kaart worden gebracht en meegewogen?

Tja, de feestavonden zijn inmiddels beroemd en wellicht ook berucht. Gelukkig neemt de voorzitter van de NVAB ons op vrijdagochtend 31 mei mee in de nieuwe koers van ons vak en de nieuwe uitstraling van onze NVAB. Hierna legt prof. dr. Evelien Brouwers ons uit waarom ‘stigma’ een belangrijk en relevant onderwerp is voor de bedrijfsarts. Het persoonlijke verhaal van Youri Versloot benadrukt dit. Ook in het congrescentrum zijn we via moderne communicatietechnologie op elke plek, altijd en overal bereikbaar. Prof. dr. Daantje Derks legt ons uit hoe deze ‘always on’ cultuur een negatief effect op onze balans en welzijn heeft. In de Yellenge app is geen feedback op deze sessie ontvangen.

  1. Hoeveel beroepsziekten zou je verwachten als bedrijfsarts van zo’n 10.000 werkenden?

Meer dan we nu registreren. Maar hoe doen we dat met het steeds groter wordende aantal werkenden per bedrijfsarts? In ieder geval door de gezondheidsrisico’s in de werkomgeving te herkennen en erkennen, zoals onder de aandacht gebracht door prof. dr. ir Lidwien Smit. We worden we uitgedaagd de verbinding tussen bedrijfsarts, bedrijfsgezondheidszorg en planetaire gezondheid te zien en hierna te handelen.

Prof. dr. Tjitske Boonstra deelt de inzichten over werken met Parkinson, een van de aandoeningen  waarbij omgevingsfactoren een grote rol spelen. Het beroepsgebonden risico op infectieziekten werd onder de aandacht gebracht door prof. dr. Tjalbe Smid en dr. Jaap Maas. Zij benadrukten de rol die de bedrijfsarts heeft bij de preventie hiervan.

  1. Hoe kan de geneeskundig specialist in het domein ‘arbeid en gezondheid’ bijdragen aan de primaire en secundaire preventie van beroepsziekten?

In twee dagen werden de deelnemers aan de bedrijfsgeneeskundige dagen meegenomen in nieuwe en praktische inzichten in ons vakgebied. De NVAB heeft samen met haar eigen leden een mooie hoopvolle toekomst laten zien waarin we kunnen bijdragen aan het voorkomen van beroepsziekten en herstel van de planetaire gezondheid.

Wij hebben genoten van alle presentaties en ontmoetingen. Mogen we jullie een preventief advies geven? Wij stellen een hernieuwde blootstelling aan de bedrijfsgeneeskundige dagen in 2025 voor.

Marieke Wijffels-de Groot is cardioloog niet praktiserend en arts in opleiding tot specialist bedrijfsgeneeskunde, Stichting Praktijkopleiding Arbo Professionals, Mensely, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Centrum Infectieziektebestrijding.

Drs. Bart Dollekens, bedrijfsarts en winnaar Ramazzini-prijs 2020, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Centrum Infectieziektebestrijding.

[*] Mocht de lezer enige gelijkenis zien met het 6-stappenplan van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, dan moet dat welhaast op toeval berusten.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.