Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De penurie – verslag van het symposium Medische Wereld

Een verslag van Katrien Mortelmans van een gevestigde waarde onder de symposia: het symposium Medische Wereld. Katrien Mortelmans is redacteur van TBV.
Local Caption *** © seb_ra / Getty Images / iStock

Het symposium Medische Wereld werd opgericht in 2013 door enkele gemotiveerde studenten en artsen van de Vrije Universiteit Brussel – Universitair Ziekenhuis Brussel en is uitgegroeid tot een gevestigde waarde. Op zaterdag 22 april 2023 vond het voor achtste maal plaats in Brussel.

Dit jaarlijkse Nederlandstalige congres is gekend om haar politiek-actuele discussies, bijdragen over economie en management in de gezondheidszorg, medisch-ethische thema’s en de mogelijkheid om als arts bij te blijven met innovaties. De Medische Wereld spreekt daardoor een ruim publiek aan van artsen uit alle disciplines.

Ook voor arbeidsartsen en verzekeringsartsen

Bij de 1.300 deelnemers zagen we verzekeringsartsen en arbeidsartsen. Cohezio, een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (arbodienst, red.) was één van de sponsors.

Hoogtepunt van de dag is steevast het twee uur durende debat ‘gezondheidszorg’. Eén van de vier debatonderwerpen in 2023 luidde: “Extra manpower versus werkloosheid artsen”. Wetende dat er in België een tekort is aan arbeidsartsen en verzekeringsartsen, ging TBV luisteren, ook al zou het debat uiteraard niet specifiek over onze beroepsgroep gaan. In het panel zetelde onder meer de heer Luc Van Gorp (voorzitter Christelijke Mutualiteiten), de heer Pedro Facon (adjunct-directeur generaal RIZIV) en Prof. dr. Petra De Sutter (vice eerste minister Federale regering).

Penurie is ontleend aan het Latijnse ‘penuria’ en het Franse ‘pénurie’ en verwijst naar ‘gebrek, armoede, nood, tekort’.

De penurie in cijfers

De “artsenpenurie (tekort aan artsen, zie kadertekst)” werd pittig ingeleid door dr. Jonas Brouwers, voorzitter van Vlaamse vereniging voor Arts-Specialisten in Opleiding (VASO). ‘Van de grosso modo 60.000 in het kadaster geregistreerde artsen zijn er 17.000 huisartsen en 31.000 arts-specialisten; de rest zijn artsen in opleiding. Uit OESO rapporten waarin de verhouding van aantal artsen per inwoners beschreven staat, blijkt dat België het niet zo slecht doet. Toch is er het aanvoelen dat er een tekort aan artsen is. Maar is dat wel zo? Uit nog niet gepubliceerde cijfers van VASO blijkt dat in elf disciplines minstens 25% van de arts-assistenten na hun specialisatie zeker een jaar extra in een assistentschap blijven omdat ze niet direct werk vinden. Het gaat vooral over de disciplines anesthesie, algemene chirurgie, radiotherapie, urologie en stomatologie’

België hanteert quota: via een ingangsexamen wordt het aantal instromende geneeskunde studenten dynamisch geregeld en de hoeveelheid afstuderende arts-specialisten over tien tot twaalf jaar later bepaald. Uit het debat blijkt dat het niet eenvoudig is om projecties te maken voor de toekomst te maken. De vergrijzing zal tot een toename van zorgvragen leiden en de huidige artsengeneratie wil minder werken dan haar collega’s 30 tot 40 jaar geleden.

En behalen we met onze artsen en andere gezondheidswerkers wel hetgeen we voor ogen hebben? Moet de focus niet van ziekte naar preventie van ziekte en behoud van gezondheid? Want ondanks de Belgische uitstekende gezondheidszorg heeft het aantal langdurige (meer dan een jaar) arbeidsongeschikten de kaap van 500.000 bereikt op een bevolking van 11 miljoen.

En hoe zit het met de gezondheid van het artsenkorps? Ongeveer een kwart van de aanmeldingen bij Arts in Nood – het vertrouwensplatform voor psychologische hulpverlening aan artsen – komt van geneeskundestudenten en arts-assistenten (AIOS, red.). Zij lopen nu al op de toppen van hun tenen en hun loopbaan dient nog te starten.

Foto’s van de dag zijn te bekijken via deze link. Ook is er een korte aftermovie gemaakt die via deze link te zien is.

Meer info? Kijk hier.

Auteur

Katrien Mortelmans is redacteur van TBV
Contact: TBVredactie@bsl.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.