Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit najaar maatregelen tegen wachtlijsten bij UWV

Diederik Wieman
Nadat delen van de plannen al via dagblad Trouw waren uitgelekt, heeft minister Van Gennip (SZW) op 26 augustus de Tweede Kamerbrief verstuurd over het oplossen van de mismatch tussen vraag naar en aanbod van sociaal-medische beoordelingen. In de brief kondigt Van Gennip maatregelen aan tegen de alsmaar groeiende lijst met mensen die wachten op een sociaal-medische beoordeling. Ook wil ze de ‘hardheden’ uit de WIA wegnemen. Een aantal maatregelen wil Van Gennip dit najaar al invoeren.
Karien van Gennip, minister vanSociale Zaken en Werkgelegenheid Beeld: ©RVD

Van Gennip wil dat de achterstanden nu snel worden weggewerkt en neemt daartoe onorthodoxe (tijdelijke) maatregelen. Zo krijgen mensen met ‘duurzaam geen arbeidsvermogen’ die toch weer aan het werk gaan, geen herkeuring. Daarnaast hoeft UWV geen verzekeringsartsen meer in te zetten voor de sociaal-medische beoordeling van 60-plussers, die met 20 tot 25% van de WIA-aanvragen een omvangrijke doelgroep vormen. In plaats hiervan vindt alleen een inkomenstoets plaats door UWV-arbeidsdeskundigen. Op basis van deze toets worden alle aanvragen vanaf 35% arbeidsongeschikt gehonoreerd met een volledige Wia-uitkering. De aanvraag wordt afgewezen wanneer cliënten minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Sociaal-medische beoordeling door de verzekeringsarts vindt alleen nog plaats als de bedrijfsarts in het Re-Integratie Verslag (RIV) aangeeft dat er geen benutbare mogelijkheden zijn en een IVA-uitkering moet volgen. Ook wordt de verzekeringsarts ingeschakeld wanneer werkgever en of werknemer niet akkoord gaan met de nieuwe werkwijze.

De Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) heeft inmiddels een reactie gepubliceerd op deze en alle andere maatregelen uit de Tweede Kamerbrief. ‘In de brief worden opvattingen geventileerd en maatregelen voorgesteld waarmee wij het soms wel maar soms ook helemaal niet eens zijn’, aldus de NVVG. In de reactie die hier te lezen is, gaat de NVVG puntsgewijs in op alle beoogde maatregelen. De Tweede Kamerbrief van minister Van Gennip is hier te downloaden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.