Om stressgerelateerde klachten bij werknemers te voorkomen of te helpen bij re-integratie, is een zelfmanagement-methode, zelfregie met het stoplichtsysteem, ontwikkeld. Werknemers kunnen de methode zelf of onder begeleiding toepassen.
Middels semigestructureerde interviews met negen deelnemers uit drie verschillende organisaties, heeft Fleur van der Worp de ervaren effectiviteit en bruikbaarheid van deze methode onderzocht. Data-analyse vond plaats middels een thematische contentanalyse. Als theoretisch kader is het trans-theoretische model voor gedragsverandering gebruikt.
Er kwamen vier thema’s naar voren: Motieven voor het gebruik, wijze van toepassing, ervaren voordelen en factoren om rekening mee te houden. Deelnemers waren overwegend positief over het gebruik van de methode wegens de verkregen inzichten, de laagdrempeligheid van de methode en het bevorderen van een dialoog op de werkvloer door de herkenbare tips en oefeningen. Hoe verder deelnemers waren in de fases van gedragsverandering, hoe positiever zij waren over de methode.
Lees het hele onderzoek hier.