Er is al jaren een landelijk tekort aan verzekeringsartsen. Het UWV speelt hierop in door structureel artsen te werven en de doorstroom naar de medische vervolgopleiding Verzekeringsgeneeskunde te bevorderen. Hiervoor is voldoende begeleidingscapaciteit van praktijkopleiders nodig. In een aantal districten wordt de maximum begeleidingscapaciteit van praktijkopleiders al bereikt, waardoor problemen ontstaan in de begeleiding van nieuwe artsen.
Tot nu toe is geen informatie bekend over de motivatie om praktijkopleider (PO) te worden bij het UWV. Het doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in factoren die een rol spelen bij verzekeringsartsen van het UWV bij hun keuze om wel of niet PO te worden. Deze kennis is relevant voor de ontwikkeling van strategieën om het tekort aan PO’s bij het UWV tegen te gaan, waardoor meer verzekeringsartsen kunnen worden opgeleid.
Het betreft een kwalitatief onderzoek met semigestructureerde interviews. De interviews werden getranscribeerd en deductief gecodeerd aan de hand van een topiclijst gebaseerd op het ASE-model. Tien deelnemers werden geïnterviewd; vijf PO’s en vijf niet-PO’s.
Belangrijkste factoren om PO te worden zijn: kennis willen overdragen, verantwoordelijkheids-gevoel en uitdaging zoeken. Redenen om geen PO te willen worden zijn: geen ruimte zien naast reguliere werkzaamheden, wensen op privégebied, geen verantwoordelijkheid over een ander willen dragen en twijfel aan eigen competenties.
Deze studie biedt een eerste inzicht in de motivatie van verzekeringsartsen bij het UWV om wel of niet PO te worden. Hierbij spelen intrinsieke factoren de grootste rol. Voor de ontwikkeling van betrouwbare strategieën om het tekort aan PO’s te bestrijden, is grootschaliger onderzoek nodig.
Het hele onderzoek is hier te lezen.
Jiffany Emanuels is in opleiding tot verzekeringsarts. Haar onderzoek is in januari 2025 goedgekeurd.
dr. Pim Knuiman, coördinator en opleider Onderzoeksscholing bij de NSPOH, was haar onderzoeksbegeleider.
Contact: jiffany.emanuels@uwv.nl