In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat komt neer op ongeveer 1 op de 6 mensen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dat heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Wie niet goed kan lezen, schrijven en/of rekenen, vindt minder snel een baan, leeft vaak minder gezond en heeft minder grip op geldzaken. Bovendien zijn taalproblemen de oorzaak van 10% van de zware ongevallen in de sector procesindustrie. Ook hebben laaggeletterden meer moeite met therapietrouw, zelfzorg en het gebruik van bijsluiters. Door dit alles hebben laaggeletterden een 1,5 grotere kans op vroegtijdig overlijden.
De Stichting Lezen en Schrijven biedt speciaal voor de zorgsector een aantal tools en online trainingen om laaggeletterdheid te herkennen en ermee om te gaan. Zo is er in het kader van de week van de Week van Lezen en Schrijven (6 tot en met 12 september) een online sessie ‘Laaggeletterde cliënten in jouw praktijk?’ Deze kennissessie voor zorgprofessionals met direct cliënt contact vindt plaats op 9 september tussen 10.30 en 12.00 uur.
Verder biedt de stichting ook een online training van 45 minuten om laaggeletterdheid te herkennen. Klik hier voor meer informatie over deze training.
Alle activiteiten van de stichting zijn kosteloos te volgen.