Een boek dat de discussie over de oorzaken van ervaren stress wil aanjagen.
Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen niet meer meekunnen? Dat ze met onbestemde lichamelijke en psychische klachten bij specialisten terechtkomen en er het antwoord krijgen dat de geneeskunde geen verklaring en geen oplossing kan bieden voor hun probleem? Kan het dat de veerkracht die voor een heel leven bedoeld is, vandaag te snel is opgebruikt? Of dat ons lichaam de uitdagingen van de 21ste eeuw moeilijk kan dragen?
De gestreste samenleving onderzoekt al deze vragen. Het werpt een kritische blik op onze drang naar medicatie en andere snelle oplossingen, maar ook de manier waarop de geestelijke gezondheidszorg ermee omgaat.
Lichaam trekt aan de bel
Hoe komt het dat een lichaam zegt dat het genoeg geweest is en aan de bel trekt? De signalen die het lichaam geeft worden vaak niet onderkend doordat er in de westerse cultuur meer waarde wordt gehecht aan de geest dan aan het lichaam. Veel mensen leggen liever het lichaam het zwijgen op met verdovende middelen (al dan niet op recept), dan te luisteren naar wat het lichaam te vertellen heeft.
Waar komt al die druk vandaan?
We willen teveel en ontspannen te weinig. Ook leuke dingen kosten energie. Je lichaam en brein zijn niet gemaakt om langdurig vol te houden wat we allemaal normaal vinden vanuit onze cultuur en in de huidige tijd.
Soms is het geen kwestie van teveel willen, maar teveel moeten door scheiding of financiële problemen. In het verleden was je leven vaak bij de geboorte al bepaald en had je weinig keuzevrijheid door maatschappelijke en sociale regels. De laatste decennia is er meer vrijheid om je eigen leven vorm te geven. Dat geeft keuzestress. Als je meer keuze hebt om zelf te kiezen hoe je je leven inricht, ben je ook zelf verantwoordelijk als je niet succesvol bent. En via social media is voor iedereen zichtbaar of je al dan niet succesvol bent.
Fundamentele omslag
Dit boek bepleit een fundamentele omslag, waarin vaardigheden als mildheid en zelfkennis een rol te spelen hebben en we met een andere blik kijken naar ons lichaam, onze draagkracht, verlangens en ambities. Als we daarover nadenken kan het ons een heel eind verder helpen.
▶ Marieke van Hoffen is bedrijfsarts, Den Haag. m.van.hoffen@humancapitalcare.nl