Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Durven

Marieke van Hoffen
Bewegen na de diagnose kanker? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je kanker hebt heb je wel wat anders aan je hoofd dan bewegen. Toch is bewegen belangrijk bij het herstel.
Je lichaam doet niet wat je ervan verwacht. Door alle lichamelijk klachten word je bang om te bewegen. De Physical Activity Readiness Questionnaire (PAR-Q) is een korte vragenlijst waarin je als arts kunt inventariseren of een patiënt verantwoord kan deelnemen aan een oefenprogramma.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-023-2123-9/MediaObjects/12498_2023_2123_Fig1_HTML.jpg
Ulla Lust schreef als bewegingscoach en ervaringsdeskundige een praktische handleiding.

Durf te bewegen / weten / evolueren

Via simpele testjes kun je bepalen welke training je kunt doen. Bepaal vooraf het doel dat je wilt bereiken. Als je van plan bent om weer op niveau te sporten is het verstandig een sportarts te raadplegen. Maak tijd vrij om te bewegen. Maak een concreet beweegplan. Je kunt altijd beginnen met wandelen. Het helpt als je wandelafspraken maakt met anderen.
Luister naar je lichaam in plaats van naar je hoofd. Ook als je hoofd niet wil is je lichaam vaak wel in staat om te bewegen. Je rusthartslag is ook een belangrijke graadmeter. Verdeel je energie en zoek balans in alles wat je doet. Cardiotoxiciteit, fibrosering en neuropathie kunnen invloed hebben op je belastbaarheid. Vraag bij twijfel advies aan je arts.
Je evolueert lichamelijk en emotioneel. Door te bewegen nemen je uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en energie toe. Je hebt minder stress, slaapt beter en krijgt meer levenskwaliteit. Stel je beweegplan indien nodig bij in frequentie, intensiteit, tijdsduur en trainingstype. Om actief te zijn heb je energie nodig. Die krijg je door gezonde voeding en door te rusten. Door de behandeling kan je smaak of reuk veranderen. Dit boek geeft tips hoe je daarmee om kan gaan. Zoek een ontspannende hobby zoals handwerken of yoga. Er staan ook yogaoefeningen in omschreven. Beloon jezelf en geniet van kleine dingen.

Positieve insteek

Dit boek geeft een handleiding voor mensen met kanker om weer te gaan bewegen. Hiervoor is gedragsverandering nodig. Het is ook toepasbaar bij herstel na andere ziekten. Waar de richtlijn Kanker en werk ingaat op mogelijke belemmeringen bij herstel na kanker, richt dit boek zich op wat je zelf kan doen om meer te bewegen en je daardoor beter te voelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.