De tijd staat niet stil en ook het vergaren van nieuwe kennis en inzichten heeft gelukkig niet stilgestaan. In dit nieuwe nummer van TBV vindt u een mooie mix van artikelen die inspelen op actuele vraagstukken en uitdagingen binnen ons vakgebied. Of u nu inspiratie zoekt voor uw dagelijkse praktijk of verdieping in specifieke thema’s, dit nummer biedt ongetwijfeld voor ieder wat wils.
Hoe maken wij bijvoorbeeld leefstijl bespreekbaar in de spreekkamer? Uit het vragenlijstonderzoek van aios bedrijfsgeneeskunde Jennifer Lam blijkt dat de meeste bedrijfsartsen dagelijks tot wekelijks leefstijlthema’s bespreken. Opvallend is dat 42 procent van hen de effecten van deze gesprekken niet duidelijk zichtbaar vindt. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe we effectief leefstijl kunnen bespreken en gedragsverandering kunnen bevorderen. Het is dan ook mooi dat we in dit TBV-nummer een onderzoek uit Vlaanderen hebben van Isha Rymenans over motiverende consultvoering. Wie zoekt op het voeren van het leefstijlgesprek in de spreekkamer, vindt al snel trainingen in motivational interviewing.
Het denken in werkgerelateerde generatieverschillen mist bewijs en kan schadelijk zijn
Op TBV-online publiceerden we eind vorig jaar al een pilotstudie van Isha Rymenans naar motiverende gespreksvoering bij re-integratie in België. In haar huidige praktijkbijdrage worden handvatten aangereikt voor hoe het combineren van motivational interviewing met behoefteondersteunende principes uit de zelfdeterminatietheorie bijdraagt aan re-integratie.
En wat te denken van de impact van stigma, met vaak onbedoelde en impliciete discriminatie, bij de re-integratie van werknemers met blijvende beperkingen? Collega Hoedeman pleit voor het benutten van filosofische concepten om met een frisse blik naar casussen van ‘alsmaar niet lukkende herplaatsing’ te kijken. Bewustwording van stigma is belangrijk, maar niet genoeg. Hoe kunnen we toewerken naar inclusief gedrag bij de re-integratie van mensen met blijvende beperkingen? Gedragsverandering speelt hier ook een sleutelrol, met de bedrijfsarts in een cruciale positie.
Collega Van der Gulden bespreekt een meta-analyse naar generatieverschillen op de werkvloer. De conclusie is dat er geen duidelijk bewijs is voor generatie-effecten. Sterker nog: het denken in werkgerelateerde generatieverschillen mist niet alleen duidelijk wetenschappelijk bewijs, maar kan ook schadelijk zijn, omdat het werkelijke oorzaken zoals onverstandig personeelsbeleid verhult. Het vraagt om alertheid op de vaak onbewuste gevolgen van stereotypering en stigmatisering. Dit is ook de duidelijke boodschap van het proefschrift over transgenderzorg van de Vlaamse arbeidsarts Joy Van de Cauter..