Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezond gedrag

Marieke van Hoffen
Dit boek is bedoeld voor iedere zorgprofessional die leefstijl in de praktijk wil brengen. De inhoud is gebaseerd op de huidige wetenschappelijke inzichten en algemeen geldende richtlijnen.
© fizkes / Getty Images / iStock (Symbolbild mit Fotomodell)
Belang leefstijlgeneeskunde
Veel van de klachten waarmee mensen zich melden in de zorg zijn in meer of mindere mate gerelateerd aan leefstijl. Het is hoog tijd om een gezonde leefstijl weer ‘gewoon’ te maken en dat als startpunt van de zorg te nemen, om te richten op gezondheid in plaats van op ziekte.

Waarom is het zo moeilijk om gezond te leven? Het is een illusie dat het alleen aankomt op individuele verandering en wilskracht. De omgeving speelt een heel belangrijke rol en nodigt niet per se uit om gezond te leven. Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden en kansen om gezond te leven.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-024-2509-3/MediaObjects/12498_2024_2509_Fig1_HTML.jpg
Auteur Marjolein Streur-Kranenburg is leefstijlcoach, gezondheidswetenschapper, docent leefstijlcoaching en wetenschapsjournalist.
Kennis over leefstijlfactoren
De verschillende leefstijlfactoren komen aan bod, gebaseerd op het Leefstijlroer van de Vereniging voor Arts en Leefstijl (artsenleefstijl.nl/leefstijlroer) en de zes dimensies van Positieve Gezondheid. Van elke leefstijlfactor wordt de theorie besproken, de samenhang met andere leefstijlfactoren en er worden tools beschreven die toe te passen zijn in de praktijk.

Gedragsverandering

Om mensen te laten veranderen is er meer nodig dan kennis alleen. Gedragsverandering op de lange termijn is misschien wel het moeilijkst van het veranderen van leefstijl. Om gedrag daadwerkelijk te kunnen veranderen is het van belang om te weten welke factoren een rol spelen en hoe je die als zorgprofessional kunt beïnvloeden. Goede gespreksvaardigheden en een accepterende basishouding met aansluiting bij de cliënt zijn daarvoor onmisbaar. Er worden gespreksinterventies uitgelegd die eenvoudig in de spreekkamer ingezet kunnen worden. Dit boek behandelt alles wat nodig is om cliënten te begeleiden naar een gezonde leefstijl.

Marieke van Hoffen is bedrijfsarts, Den Haag. Contact: m.van.hoffen@humancapitalcare.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.