Terugkeren naar werk is dan ook een belangrijk behandeldoel voor deze groep.2 In de NHG-Standaard staat vermeld dat de eerste stap in het behandelplan voor LRS-patiënten een conservatieve behandeling is.1 Als de klachten langer dan 12 weken aanhouden, kan eventueel worden overgegaan op een operatie. Doordat een operatie pas na 12 weken wordt overwogen, maar ook door de operatie zelf, worden veel arbeidsuren gemist. Een minder invasieve behandeling die eerder ingezet kan worden, zijn epidurale injecties met corticosteroïden. Deze injecties kunnen lokaal ontstekingsremmend werken. Volgens de NHG-Standaard is er geen bewijs dat deze injecties voor een klinische verbetering van de pijnklachten en de mate van beperking zorgen. Ondanks dat het niet wordt aanbevolen om patiënten met LRS te verwijzen voor epidurale corticosteroïdeninjecties, worden deze vaak gezet.1 Kennelijk heeft deze behandeling voor sommige LRS-patiënten een positief effect op hun klachten en zijn specialisten in de tweede lijn geneigd om eerst een behandeling met corticosteroïden te proberen alvorens te gaan opereren. In de NHG-Standaard wordt niet genoemd of deze behandeling effect heeft op de terugkeer naar werk. Een review over dit onderwerp zou artsen en patiënten die een zo snel mogelijke terugkeer naar werk willen bewerkstelligen, kunnen helpen bij het maken van een behandelkeuze. Het doel van deze review is onderzoeken of epidurale corticosteroïdeninjecties in vergelijking met epidurale injecties zonder corticosteroïden bij LRS-patiënten een gunstig effect hebben op de arbeidsparticipatie.
Weer aan het werk
Na het screenen en lezen van de 780 artikelen die na het uitvoeren van de zoekstrategie naar bovenkwamen, bleven uiteindelijk 6 RCT’s4-9 over die aan alle inclusiecriteria voldeden. 5 van de 6 studies zijn gepubliceerd door Manchikanti et al.4-8 De 6e studie is uitgevoerd door Price, et al.9 Het aantal participanten per onderzoek liep uiteen van 70 tot 228. In totaal zijn er in deze 6 studies 415 patiënten gediagnosticeerd met LRS. Er zijn 234 patiënten die een epidurale injectie met corticosteroïden gekregen hebben. Hier staan 181 patiënten tegenover die een epidurale injectie zonder corticosteroïden toegediend hebben gekregen. Er is een meta-analyse uitgevoerd die epidurale corticosteroïden vergeleek met epidurale niet-corticosteroïden voor werkhervatting na 12 maanden. Dit was het eerste meetmoment waar meerdere studies gegevens over arbeidsparticipatie verzameld hadden. Aan het begin van de studies waren er in de corticosteroïden groep 82 deelnemers niet aan het werk. Gedurende het eerste jaar van de studies gaan 45 LRS-patiënten werken. In de groep die epidurale injecties met niet-corticosteroïden toegediend kreeg, waren 66 participanten die niet werkten. In één jaar tijd zijn in deze groep 33 mensen gaan werken. Uit de forest plot (figuur 1) kan worden opgemaakt dat het verschil in de toename arbeidsparticipatie tussen een behandeling met epidurale corticosteroïden en een behandeling met epidurale niet-corticosteroïden niet significant is (OR=1,39; 95%BI=0,62-3,13). Een event houdt hierbij in dat iemand die aan het begin van de studie niet aan het werk was, binnen 12 maanden weer werkte.
Wat kan de bedrijfsarts hiermee?
Aandachtspunten
-
Uit de NHG-Standaard blijkt dat epidurale corticosteroïden geen effect hebben op pijn en mate van beperking. Over het effect op arbeidsparticipatie wordt niks genoemd. Daarom is deze literatuurstudie met meta-analyse gedaan.
-
Uit de meta-analyse blijkt dat epidurale corticosteroïden injecties in vergelijking met epidurale injecties zonder corticosteroïden na 12 maanden geen significant gunstiger effect hebben op de arbeidsparticipatie.
-
Als reguliere pijnstilling niet voldoende werkt in de eerste 12 weken kunnen epidurale corticosteroïden overwogen worden voordat geopereerd wordt.