Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogbegaafdheid in de spreekkamer

Anne van Overbeek
In het januarinummer van TBV in 2023 verscheen het artikel Hoogbegaafden bij de verzekeringsarts.1 Eén van de bevindingen in dit artikel, gebaseerd op interviews met hoogbegaafde cliënten, was dat er door hen een gebrek aan kennis over hoogbegaafdheid werd ervaren en dat volgens hen de impact van hoogbegaafdheid op het functioneren door de verzekeringsarts wordt onderschat. In dit artikel geven we praktische handreikingen en tips voor de verzekeringsarts in de publieke sector. Want hoewel hoogbegaafdheid geen diagnose is in engere zin, is het volgens ons wel iets waarmee rekening gehouden moet worden.
© Siphosethu F / peopleimages.com / AdobeStock
  1. Wees je ervan bewust dat hoogbegaafdheid voorkomt binnen de SMZ-populatie. Een deel van de hoogbegaafden functioneert goed, maar er zijn ook veel hoogbegaafden die vastlopen in hun opleiding of werk. Er is een scala aan factoren dat hierbij een rol kan spelen, waaronder gebrek aan authenticiteit, conflicten/onbegrip, prikkelgevoeligheid en verveling. Je kan ook cliënten tegenkomen die zich nog niet bewust zijn van hun mogelijke hoogbegaafdheid.
2. Wees in het gesprek alert op kenmerken die zouden kunnen passen bij hoogbegaafdheid, maar blijf ver van stereotypen. Iedereen is anders, zo ook hoogbegaafden. Kenmerken die je aan hoogbegaafdheid kunnen doen denken zijn:
  • Een mismatch tussen baan/opleidingsniveau en het beeld dat jij hebt van iemands capaciteiten.
  • Opvallend snel in denken en/of in verbanden leggen.
  • Het gaat slecht met de cliënt, maar deze wil zich ook op dat moment verder ontwikkelen.
  • De cliënt vertelt over diens kinderen waarbij hoogbegaafdheid speelt;
  • In het gesprek ontstaat ook metacommunicatie.
  • Een eigen waarneming en beleving van de (werk)wereld. De cliënt leeft als het ware op een andere frequentie, waardoor de aansluiting met anderen moeizamer kan zijn.
  • Kenmerken van hoogsensitiviteit, zoals snel overprikkeld raken (in een kantoortuin) of meer dan anderen gevoelig zijn voor de sfeer en non-verbale communicatie.
    ‘Het feit dat iemand helder kan vertellen wat er speelt betekent bij een hoogbegaafde niet dat het goed gaat’
NB: Niet alle hoogbegaafden zijn ook hooggevoelig, maar er is wel overlap. In wetenschappelijke onderzoeken waarin hooggevoeligheid verder wordt onderzocht en beschreven, gebruikt men de term ‘sensory-processingsensitivity’, verwijzend naar een gevoeliger centraal zenuwstelsel waardoor hooggevoelige mensen sneller in een hogere mate van ‘arousal’ of opwinding komen. Het gedrag dat hieruit voortkomt lijkt sterk op de stressreacties ‘fight’, ‘flight’ of ‘freeze’, herkenbaar voor zowel de hooggevoelige als diens omgeving. Het waarnemen van hoogbegaafden wordt gekenschetst als ‘hooggevoelig’: de zintuigen van hoogbegaafden nemen veel prikkels waar en ze nemen die ook eerder waar. Deze prikkels worden ook diepgaander verwerkt. Wellicht hangt dit samen met een gradueel anders functionerend zenuwstelsel.2 Mocht een cliënt zelf aangeven dat er sprake is van hoogsensitiviteit, weet dan dat er ook sprake kan zijn van hoogbegaafdheid.

3. Durf te vragen naar iemands eigen beeld van de intelligentie en of er ooit aan hoogbegaafdheid is gedacht. Andere mogelijke ingangen zijn iemands schooltijd of opleiding, hoe dat gegaan is, of iemand wel eens een IQ-test gedaan heeft of dat een behandelaar wel eens iets opgemerkt heeft over hoogbegaafdheid. De meeste mensen zullen hier open op antwoorden.

4. Neem opmerkingen van een cliënt serieus als deze aangeeft dat hoogbegaafdheid naar diens mening een rol speelt. Hoogbegaafdheid is geen diagnose, maar het is wel degelijk een factor die een belangrijke rol kan spelen. Uit het eerder aangehaalde onderzoek bleek dat het zich al dan niet serieus genomen voelen een heel belangrijke factor was in hoe de hoogbegaafde het gesprek bij de verzekeringsarts had ervaren. Geef aan de cliënt aan dat je graag wilt weten hoe het voor hem of haar werkt. Ga hierbij niet uit van stereotypen.

5. Wees je ervan bewust dat je hoogbegaafden makkelijk kan overschatten wat betreft hun functionele mogelijkheden. Het feit dat iemand helder kan vertellen wat er speelt en daar met enige afstand op kan reflecteren betekent bij een hoogbegaafde niet dat het goed met hem of haar gaat.

6. Bekijk per casus of je vanwege de hoogbegaafdheid opmerkingen wilt plaatsen binnen de FML of beperkingen wilt aannemen. Hierbij zou je kunnen denken aan juist het vermijden van routinematig werk, vermijden van prikkelrijke omgevingen zoals een kantoortuin of het beperken van blootstelling aan conflicten en emoties van anderen, als die factoren van invloed zijn voor die cliënt. Dit omdat de hoogbegaafdheid een bepaalde kwetsbaarheid kan opleveren. Let hierbij wel op dat een prikkelarme omgeving voor een hoogbegaafde niet hetzelfde is als de term ‘prikkelarm’ die de arbeidsdeskundige hanteert. Een hoogbegaafde kan meestal wel met prikkels omgaan en heeft zelfs regelmatig externe prikkels nodig, bij voorkeur in de zin van uitdagingen voor de intelligentie. Echter te veel of te hard geluid, teveel of te schel licht, teveel mensen bij elkaar met al hun emoties et cetera zijn prikkels die een deel van de hoogbegaafden minder goed kan hanteren. Eventueel kun je in overleg met de cliënt aangeven in de rapportage dat er sprake kan zijn van hoogbegaafdheid, zodat dat kan worden meegenomen in de verdere begeleiding van de cliënt door de arbeidsdeskundige en andere professionals.
‘Een hoogbegaafde heeft externe prikkels nodig in de zin van uitdagingen voor de intelligentie’

7. Wil je meer weten over hoogbegaafdheid? Kijk dan eens op de website van Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV; ihbv.​nl) of Vereniging Mensa Nederland (mensa.​nl).

Referenties

1. Overbeek A van, Casteren P van. Hoogbegaafden bij de verzekeringsarts. Tijdschr Bedrijfs- Verzekeringsgnk 2023; 31(1): 10-16.

2. Té veel horen, zien, voelen? Hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. IHBV, 2025. ihbv.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.