Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klachten rond menopauze in Vlaanderen

Philippe Kiss
Wij hadden tot doel verbanden te onderzoeken tussen menopauzeklachten en een hoge herstelbehoefte. Een hoge herstelbehoefte is immers een vroege indicator van mentaal onwelzijn en een voorloper van burn-out.
Menopausale hormoon therapie (MHT). © neirfy / stock.adobe.com
Aanvullend identificeerden we arbeidsgebonden factoren die geassocieerd zijn met een hoge herstelbehoefte bij Belgische vrouwen in de menopauze.

Vragenlijststudie

760 werkende vrouwen in de menopauze namen in 2021 en 2022 deel aan een crosssectionele vragenlijststudie in Vlaanderen. Aan de vrouwen die momenteel menopauzeklachten hadden (ongeacht welke, er is niet gevraagd naar specifieke klachten), werd gevraagd of zij omwille van deze menopauzeklachten, problemen ondervonden bij de uitvoering van hun werk (ja/neen). Er werd ook niet specifiek doorgevraagd over welke problemen. We bevroegen verder: jobtype, leeftijd, voltijds/deeltijds werk, lichamelijke werkbelasting, psychosociale werkomgeving, fysische werkomgeving, werk-privé-evenwicht en de bespreekbaarheid van menopauze op het werk. Tot slot bevroegen we de herstelbehoefte: een score van >5/11 op de herstelbehoefteschaal (elf ja/nee- vragen) betekende een hoge herstelbehoefte. We voerden logistische regressieanalyses uit.

Problemen op het werk: 53,3 procent

Significante resultaten staan verzameld in tabel 1. 53,3 procent van de vrouwen met menopauzeklachten ondervonden hierdoor problemen op het werk. Binnen die groep had 61,1 procent een hoge herstelbehoefte. Het ondervinden van problemen op het werk door menopauzeklachten was geassocieerd met een verhoogd risico op een hoge herstelbehoefte (en dus burn-out): OR 3,31 versus de groep die nooit klachten had gehad. Een slecht werk-privé-evenwicht was de belangrijkste factor (OR 7,89).

Tabel 1: Factoren in het multivariate regressiemodel. Factoren die hun significantie behielden in het multivariate regressiemodel, met hun respectievelijke odds ratios (OR) voor het hebben van een hoge herstelbehoefte, en – waar relevant – de totale aantallen (n), de percentages van de betrokken groep ten opzichte van de totale populatie (%) en de percentages van hoge herstelbehoefte (% hoge HBH) in de betrokken groep.

* p<0,05 ** p<0,01 *** p<0,001
Variabel
n (%)
% hoge HBH
OR
Aanwezigheid van menopauzeklachten
nooit
103 (13,6)
23,3
1
vroeger
276 (36,3)
37,3
2,30**
momenteel, zonder problemen op het werk
178 (23,4)
34,8
1,75
momenteel, met problemen op het werk
203 (26,7)
61,1
3,31***
Werk-privé-evenwicht
goed
626 (83,8)
32,9
1
slecht
121 (16,2)
85,1
7,89***
Lichamelijke werkbelasting (score 0-10)
1,17***
Hinder cognitieve werkbelasting (score 0-10)
1,17***
Sociale ondersteuning collega’s (score 0-10)
0,87**
Rechtvaardigheid op het werk (score 0-10)
0,86***
71,4 procent van de vrouwen wist niet of de menopauze bespreekbaar was op het werk. In de kleine groep vrouwen die aangaf dat menopauze niet bespreekbaar was, had 59,2 procent een hoge herstelbehoefte, versus 28,3 procent in de groep waar menopauze wel bespreekbaar was. Omwille van de kleine aantallen werd bespreekbaarheid niet weerhouden in het multivariate model.
Belangrijkste risicofactor blijkt een slecht werk-privé-evenwicht

Aparte risicogroep voor burn-out

Vrouwen met menopauzeklachten én problemen op het werk vormen een aparte risicogroep voor het ontwikkelen van burn-out. Een slecht werkprivé-evenwicht is de belangrijkste risicofactor. Een als rechtvaardig ervaren werkverdeling en conflictoplossing vanwege het management verminderen het risico. Bespreekbaarheid, indien aanwezig en bekend, vermindert het risico.

Implicaties

Voor de arbeidsarts

  • Identificeer vroegtijdig de vrouwen at risk (menopauze bespreekbaar maken tijdens het consult en herstelbehoefte bepalen).

Voor de organisatie

  • Bevorder een goed werk-privé-evenwicht.
  • Zorg voor een rechtvaardige werkverdeling en conflictoplossing.
  • Maak menopauzeklachten bespreekbaar op de werkvloer.

Besproken publicatie

Kiss P, Depypere H, De Meester M, Vingerhoets I, Van Hoecke M, Braeckman L. Need for recovery after work and associated risk factors in working menopausal women. Maturitas 2024;187:108054.

 

Philippe Kiss is arbeidsarts bij Securex Externe Dienst voor Preventie & Bescherming op het Werk en als academisch consulent verbonden aan de Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg van de Universiteit Gent, Gent. Contact: philippe.kiss@ugent.be

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.