Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lastig onderwerp

Sandra de Lange
Hoe kijk ik vanuit de spreekkamer naar bestaanszekerheid? Best wel een lastig onderwerp. De betekenis van het woord: ‘Bestaanszekerheid is de zekerheid dat je over de middelen kunt beschikken om in je levensonderhoud te kunnen voorzien.'
© loreanto / stock.adobe.com
Wanneer mensen langer in het verzuim zitten, kan de bestaanszekerheid soms onder druk komen te staan. Na verloop van tijd gaan medewerkers 70 procent van hun loon verdienen. Dit kan soms al na drie maanden zijn, maar meestal is het pas na een jaar ziekteverzuim.
‘Dokter ik kan echt niet meer uren werken dan ik nu doe, maar financieel zou het wel moeten. Ik kan niet nog meer bezuinigen, pak echt de eigenmerkartikelen in de supermarkt en heb de auto al weggedaan. Als het nog langer duurt moet ik op zoek naar een andere woning. Het zijn voorbeelden die ik regelmatig hoor. Leuke uitjes om te ontspannen zitten er niet meer in.’ Dingen die zo gewoon lijken, blijken dan zo bijzonder te zijn.

‘Dingen die zo gewoon lijken, blijken dan zo bijzonder te zijn’

Er is een groep die zich dan versneld wil laten beter melden als ze merken dat hun salaris zoveel vermindert. Medisch kan dat dan twijfel opleveren of er dan wel sprake is van volledige duurzame participatie. Ook in de zware beroepen met mensen die eerder zouden moeten kunnen stoppen met werken dan bij 67 jaar, speelt bestaanszekerheid een grote rol. Er zijn voor deze groep geen goede regelingen door de overheid bedacht om eerder te stoppen met werken. Eerder stoppen met werken kost de overheid veel geld en dat geld is er niet, vindt de overheid.
Werkgevers kunnen aan preventie doen door medewerkers te laten omscholen naar fysiek minder zware beroepen vanaf een leeftijd van 50 tot 55 jaar. Werkgevers kunnen of willen financieel niet veel bijdragen en de vakbonden komen ook niet echt met oplossingen, behalve met de dreiging van stakingen om de pensioenleeftijd van iedereen te verlagen naar 65 jaar.
Vroegpensioen bij mensen in de zware beroepen, het is een groep die vaak al op jonge leeftijd – 16,17 jaar – begon met werken. Tegen de tijd dat hun werk zwaar valt hebben ze er al veertig jaar op zitten. Over al die jaren is ook belasting betaald. Een suggestie is om die groep 500 euro per maand aan belastingverlaging te gunnen. Dat zou de mogelijkheid bieden om partieel te blijven werken door een dag minder te werken of kortere werkdagen te kiezen.
Hierbij zou de werkgever kunnen bijdragen door de pensioenpremie te betalen tot aan de AOW-leeftijd alsof medewerkers nog fulltime werken. Want ook deze regelingen hebben invloed op het salaris dat je nodig hebt om in je bestaan te kunnen voorzien. Wat adviseer je de medewerker die tegenover je zit? Het geeft aan waar je als bedrijfsarts mee zit.

Sandra de Lange is bedrijfsarts, Hilversumse Meent. Contact: delangebedrijfsmedischadvies@gmail.com

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.