Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maak het verschil!

Genderdiversiteit staat in Nederland volop in de schijnwerpers. Gender wordt vaak neergezet als een binair concept, mannelijk en vrouwelijk, maar er is een grote verscheidenheid in hoe individuele mensen en groepen gender ervaren en uiten. Het symbool van de regenboog is inmiddels bij velen bekend als teken van genderdiversiteit.
Sylvia van der Burg-Vermeulen
Ook binnen de gezondheidszorg én het medisch onderwijs wordt het belang van gender steeds meer benadrukt. Artsen en medisch studenten worden aangemoedigd om bewust te worden van sekse- en genderverschillen en deze kennis in de praktijk toe te passen. Het doel is gendersensitieve zorg bieden om een gelijke kans op gezondheid te realiseren, zelfs als dit soms vraagt om ongelijke behandeling. Verschil maken dus voor gelijke gezondheidsuitkomsten.
Gender hoort ook thuis binnen de zorg voor arbeid, gezondheid en functioneren. In TBV is hier ook al vaker aandacht aan besteed. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de bijdrage van Hulshof en Lagro-Janssen in TBV nr. 1-2 van 2022 over genderspecifieke aspecten in de relatie tussen werk en gezondheid. Werkgerelateerde gezondheidsproblemen waarbij genderspecifieke aspecten van belang zijn komen veel voor. Gelukkig komt er steeds meer kennis beschikbaar om betere gendersensitieve zorg en gezondheid voor werkenden vorm te geven. Alle reden dus om in deze TBV-special aandacht te besteden aan gender in de praktijk van de bedrijfs- en verzekeringsarts.
Gender wordt vaak neergezet als binair concept,
maar er is grote verscheidenheid
In de rubriek Zeepkist pleiten Van Zitteren en Van der Gulden voor het integreren van de groeiende kennis over sekse en genderspecifieke verschillen in de opleiding tot bedrijfs- of verzekeringsarts. Een integrale en inclusieve benadering is immers inherent aan het vak van sociaal geneeskundigen. De bijdrage van Wijntjens illustreert mooi hoe inzicht in genderspecifieke karakteristieken kan helpen bij het identificeren van risicogroepen met betrekking tot hart- en vaatziekten. Dit kan waardevolle input bieden voor gendersensitieve preventie in onze praktijk.
Een interessante vraag in het onderzoek van Wouters en collega’s is, of het geslacht van de cliënt een rol speelt bij het vaststellen van beperkingen door de verzekeringsarts. Voor zover bekend is niet eerder onderzoek gedaan of het oordeel van de verzekeringsarts over de belastbaarheid gevoelig is voor sekse- en genderverschillen. Een andere originele invalhoek is te vinden in het referaat van Mortelmans. Hierin wordt stilgestaan bij de vraag of er genderverschillen zijn bij workshopsprekers op een pijncongres.

Kortom, volop inspiratie om het (gender-)verschil te maken! Stuk voor stuk bijdragen voor meer bewustwording van verschillen door genderdiversiteit en meer kennis bij bedrijfs- en verzekeringsartsen over genderspecifieke aspecten bij werkgerelateerde gezondheidsproblemen.

Sylvia van der Burg-Vermeulen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.